Herkes hamile sandı 3 kilo tümör alındı

Rahminde iyi huylu tümörler (myom) tespit edilen Sare Yılmaz (45), hastane korkusu nedeniyle 12 yıl boyunca tedavi olmadı. Tümörlerin büyümesi nedeniyle karnı şişen Yılmaz, çevresindekiler tarafından hamile bile sanıldı.

Artan şikayetler üzerine hastaneye yatan Yılmaz, acilen ameliyata alındı ve rahminden 3 kilogram tümör çıkartıldı. Operasyonu gerçekleştiren Dr. Mehmet Bora Bozgeyik, “Bu kadar büyük myomlar dünya tıp tarihinde nadir görülmektedir” dedi. İHA19 Kasım 2015 - 13:13:00Herkes hamile sandı 3 kilo tümör alındı

12 yıl önce rahminde iyi huylu tümörlere rastlanan İzmirli iki çocuk annesi Sare Yılmaz (45), hastane korkusu nedeniyle 12 yıl boyunca bir daha doktora görünmekten çekindi.

HALSİZLİK, BAYILMA, KARIN AĞRISI YAŞADI DOKTORA GİTMEDİ

Geçen süre içerisinde şiddetli karın ağrısı, halsizlik, bayılma, ayaklarda uyuşukluk ve karın şişkinliği şikayeti hat safhaya ulaşan Yılmaz, çareyi Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne gitmekte buldu. Yapılan tetkikler sonucunda tümörlerin büyümesi nedeniyle acilen ameliyat kararı alınan Yılmaz’ın rahminde 3 kilogram ağırlığında tümör tespit edildi. Bu denli büyük tümörün dünya tıp tarihinde az rastlandığını kaydeden Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bora Bozgeyik, “Normalde rahmin ağırlığı en fazla 250-300 gram civarındadır. Her 3-4 kadından birinde myomlar mevcuttur ama bu kadar büyük myomlar dünya tıp tarihinde nadir görülmektedir” diye konuştu. 3 kiloluk rahmi nedeniyle bir süre karnı şiş gezdiğini söyleyen Sare Yılmaz ise, “İnsanlar karnım büyüyünce hep dalga geçiyordu. ‘Hamile misin?’ diyorlardı. Hep güldük, geçtik. Meğer içeride hastalık büyütüyormuşum. Herkes ‘karnın kocaman, hamile misin?’ diye sorunca sinirim bozuluyordu. Ben de çok kez karnıma bakıyordum acaba gerçekten hamile miyim diye” ifadelerini kullandı.

“KORKUDAN 12 YIL HASTANEYE GİTMEDİM”

Rahminde iyi huylu tümörlerin olduğunu 12 yıl önce öğrendiğini belirten Yılmaz, yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti: “Karın ağrısı, baygınlık, uyuşma, bayılma şikayetlerim vardı. Karnım çok büyümeye başlamışı. En son bayıldığımda hastaneye geldim ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. 12 yıl önce hastaneye gitmiştim ama tümörler bu kadar büyük değildi. Çok korktuğum için 12 yıl boyunca hastaneye gelmedim. O süre içerisinde tümörler büyümüş. İlk geldiğimde olayı geçiştirmek için bayıldığımı bile söylememiştim. Allah’a şükür şu anda çok iyiyim. Bundan sonra en ufak bir şeyde hastaneye geleceğim.”

“DÜNYA TIP TARİHİNDE NADİR GÖRÜLÜYOR”

Yaklaşık iki saat süren zorlu bir ameliyatla neredeyse tüm karnı kaplamış olan myomlarla dolu dev rahim, Dr. Mehmet Bora Bozgeyik ve ameliyathane ekibi; Meltem Uyar, Gülcan Demir ve İlknur Devran tarafından başarılı bir şekilde çıkartıldı. Ameliyat hakkında konuşan Dr. Bozgeyik, “Yaptığımız araştırmalar sonucunda hastanın rahmini oldukça büyüten çok sayıda myom olduğunu tespit ettik.

TIP TARİHİNDE NADİR GÖRÜLEN VAKALARDANDIR

Bu, dünya tıp tarihinde nadir görülen vakalardandır. Myomlar tabii ki görülebilir. Her 3-4 kadından birinde mevcuttur ama bu kadar büyük myomlar dünya tıp tarihinde nadir görülmektedir. Ameliyata girdiğimizde 3 kilo civarında bir rahimle karşılaştık. Aynı zamanda rahmin her tarafında irili ufaklı çok sayıda myom saptadık. Normalde rahimin ağırlığı en fazla 250-300 gram civarındadır. Bunu bir yumruk büyüklüğü olarak tarif edebiliriz. Rahim belirli bir dereceye kadar büyüyebilir ama bu kadar aşırı büyümesi sık rastlanılan bir olay değildir. Hastamız, daha önce de ameliyat olması gereken bir hastamız ancak ameliyat korkusu nedeniyle hastaneye başvurmamış” dedi.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.