Her şeyin olumsuz yanını düşünüyorum

"Evli ve bir çocuk annesiyim. Ben eşimle çok tartışıyorum. Her şeyin ilk olumsuz yönünü düşünüyorum"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Evli ve bir çocuk annesiyim. Ben eşimle çok tartışıyorum. Her şeyin ilk olumsuz yönünü düşünüyorum ve her şeyden şüphe duyuyorum. Yaşadığım kötü şeyleri aklımdan çıkaramıyorum. CEVAP Bazı insanlar kişilik özelliklerine bağlı olarak daha olumsuz bakış açısına sahip olabilir. Bazıları olumsuz yaşam olaylarını sürekli ön planda tutarak unutmazlar. Olumsuz bakış açısı kişilerarası ilişkilerde sorun yaratabilir, ilişkiyi bozabilir. Bu özellikler ve "her şeyden şüphe duyma" güven-güvensizlikle ilgili olabilir. Eşinizle ilgili bir bilgimiz olmamakla birlikte, tartışmada iki tarafın rolünü de düşünmek gerekir. Sizin kendinizle ilgili özelliklerin farkında olmanız ve bunları değiştirmek istemeniz bir avantajdır. Bir psikiyatristten, psikologdan veya gerekirse bir evlilik terapistinden yardım alabilirsiniz. SORU Elimden geldiği kadar çağa ayak uydurmaya çalışıyorum neşeliyimdir de ama ben bilgilendikçe modern olmaya çalıştıkça kaliteyi yakalamaya çalıştıkça maalesef eşimim gelişmemek değişmemek için inat etmesi ya da olduğu gibi kalması beni bir hayli yaralıyor, bu yüzden aklım dışarıda kalıyor ve adeta kafama uygun birilerini hayalde olsa arıyorum kısacası mutlu olamıyorum. CEVAP Eşler arasındaki uyumda iki tarafın kişilik özellikleri, değer yargıları, gelecek beklentileri ve planları gibi özellikler önemlidir. Bu özelliklerdeki farklılıklar evlilik uyumunu  etkiler. İnsanların önemli bir özelliğinin esneklik ve yeni durumlara uyum olduğunu göz önüne alırsak, eşinizin de hiç değişmediğini söylemek doğru olmaz. belli yaşlarda ve kişi istemeden değişmesini sağlamak çok güçtür. Bu nedenle değişmesinin gerektiğini düşündüğünüz özellikleri onu kırmadan, dolaylı olarak yansıtabilir, o özellikle ilgili etkinliklere eşinizi de katabilirsiniz. Bu durum ilişkinizi olumsuz etkilediği ve sizi mutsuz ettiği için bir psikiyatriste veya bir eş/ilişki terapistine başvurmanız uygun olur. SORU 6 yaşında bir oğlum var dört buçuk yaşında kekemelik türü bir konuşma bozukluğu ortaya çıktı  Birçok psikolog tedavi için okuma yazma bilmesi gerektiğini söyledi. Kimisi de zamana bırakmamızı önerdi hala beklemeli miyim? CEVAP Kekemelikte erken müdahale çözüm süresini kısaltır. Kimi zaman (özellikle bir dış etkene bağlı olarak ortaya çıktıysa) kendiliğinden geçer. "Zamana bırakma" sözü belirsiz olduğu için makul sürenin ne olduğu konusunda da size bilgi verilmelidir. Bildiğim kadarıyla, çocuğunuzun mutlaka okuma-yazma bilmesi gerekli değildir. Zaman geçirmeden bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız uygun olur (Ayrıntılı bilgi için bakınız: e-psikiyatri.com).

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN...

HER ŞEYİN OLUMSUZ YÖNÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM

DUYGUSAL BOŞLUKLARA DÜŞÜYORUM

EŞİM BAŞKASINI SEVDİĞİNİ SÖYLEDİ

AŞIRI SİNİRLİYİM

ÖLÜM KORKUSUYLA YAŞIYORUM

ÇOK SİNİRLİ VE ALINGANIM

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN KURTULAMIYORUM

ÇOK ÇABUK HEYECANLANIYORUM

CESARETİMİ TOPLAYIP ARABA KULLANAMIYORUM

NEREDEN GELDİM DİYE SORGULUYORUM

KURDUĞUM HAYALLERLE YAŞIYORUM

SÜREKLİ AĞLIYORUM

ÇOK ZOR ALGILIYORUM

EŞİM SÜREKLİ YALAN SÖYLÜYOR

İNSANLARLA İLETİŞİM KURAMIYORUM

EŞİMİ SEVİYORUM AMA HEYECANLANMIYORUM

ÇOCUĞUM HİÇ SÖZ DİNLEMİYOR

EŞİM BENİ ALDATMAYI DÜŞÜNMÜŞ

ÇOCUĞUM ÇOK SİNİRLİ VE SAYGISIZ

EŞİM BENİMLE CİNSEL TEMASA GEÇMİYOR

KARDEŞİMİ İSTEMİYORUM

SAÇLARIMI YOLUYORUM

ÇOK ALINGANIM

BEŞ YAŞINDAKİ OĞLUM BENİMLE YATIYOR

EŞİME KARŞI UTANÇ DUYUYORUM

EŞİM ÇOK UNUTKAN VE DALGIN

ÇOK ÇABUK SİNİRLENİYORUM

EVLİ BİRİ ADAMA AŞIK OLDUM

MUTSUZ OLUNCA BAŞKA ARAYIŞLARA GİRİYORUM

EŞİM İNTİHAR ETTİ

KARDEŞLERİM BANA KÖTÜ DAVRANIYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

 

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.