'Her şeyde kendimi suçluyorum'

"24 yaşında iki çocuk annesiyim. Biri 5 biri 3 yaşında. Ben başkalarıyla bir sorun çıktığında hep kendimi suçlarım"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU 7 yaşındaki tek çocuğumu bir yıl gibi süren bir savaştan sonra Allaha teslim ettim. Değer sistemimde deprem oldu. Kendimi yeniden oluşturmaya çalışıyorum. Ruhumun üçte birini arıyorum, yerine koyacak eşdeğer nesne, duygu bulamıyorum. Benimle konuşun, çünkü öfkeliyim ve haksızlığa uğramış gibi hissediyorum. Enkazdan çıkmak istiyorum. CEVAP Değer verdiğimiz birini kaybettikten sonra, hele tek ve küçük yaşta birini, bazı tepkilerin ortaya çıkması beklenir ve çok doğaldır. Her şeyden önce böyle durumlarda kültüre uygun yasın yaşanması gerekir. Ortaya çıkan tepkiler tüm insanlarda aşağı yukarı aynıdır: Önce bir şok, inanmama yaşanır. Ardından durumu inkar etme, Allah'a isyan duyguları görülebilir. Sonra depresyon yaşanabilir ve ardından çözüm yolları aranır. Bu sıra kişiye göre değişebilir. Sizin isyanınız anlaşılabilir bir durumdur. Fakat bir süre sonra gerçeği kabul etmek zorunda kalırız, bu gerçeğin yükü çok ağır olduğu için depresyona girebiliriz. Sizin de duygularınızı ve düşüncelerinizi açıklamanız, anlatmanız, yasınızı yaşamanız gerekir. Bu güç dönemi daha kolay ve çabuk atlatmak için bir psikiyatriste başvurmanız ve gerekirse bir psikologla da tedavinizi sürdürmeniz yararlı olur. SORU Benim problemim mide bulantıları ve kusma. Üzüldüğümde başlıyor ve sorun ortadan kalkana kadar çok şiddetli bir şekilde devam ediyor. 5 kilo verdiğim bir dönemi bile hatırlıyorum. Annemin rahatsızlıklarında bunu sık yaşıyorum ve buna hiçbir şekilde mani olamıyorum, kendimi teskin etmeye çalışıyorum. Görünüşüm sakin, beynim olayları mantık çerçevesinde değerlendiriyor ama midem benden bağımsız sanki. CEVAP Bedenimizin organları ruhsal durumumuzdan etkilenir ve çeşitli tepkiler verir. Stresin en çok etkilediği organlardan biri midedir. Sizin yakınmalarınız da midenizle ilgili. Yakınmalarınız yalnız üzüldüğünüzde olduğu için stresle baş etme konusunda güçlen(diril)meniz gerekmektedir. Bunun için bir psikiyatristten ve gerekirse bir psikologdan da yardım almanız uygun olur. SORU 24 yaşında iki çocuk annesiyim. Biri 5 biri 3 yaşında. Ben başkalarıyla bir sorun çıktığında hep kendimi suçlarım. Çocuklarıma şiddet uyguluyorum. O kadar bunalıyorum ki kendimi öldürmek istiyorum. Sürekli vericiyim ama çocuklarımı bile idare edemiyorum. CEVAP Herhangi bir sorunda kişinin kendisini gözden geçirip rolünü ve sorumluluğunu sorgulaması olumlu bir özelliktir. Ancak sizinki sanki bunun ötesine geçip yalnız kendinizi sorumlu ve suçlu bulmaya yönelik gibi görünüyor. Sürekli verici olan, her şeye yalnız başkalarının açısından bakan kişiler kendilerini ortaya koyamaz, kendileri için bir şey yapmaz. Çocuklarınıza şiddet uygulamanız da çaresizlikten, baş etme yetersizliğinden olabilir. Daha dengeli ve doyumlu olabilmeniz için kişilik özelliklerinizin, stresle baş etmenizin, öfke kontrolü gibi konuların ele alınarak düzeltilmesi gerekir.  


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:07 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.