'Her şey düzenli olsun istiyorum'

"Ben evde çok titizim. Her şeye karışıyorum. Her şeyin düzenli olmasını istiyorum evde. Eşimde çok şikayetçi."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU Ben evde çok titizim. Her şeye karışıyorum. Her şeyin düzenli olmasını istiyorum evde. Eşimde çok şikayetçi. benden.acaba Bende psikolojik bir sorun var mıdır? CEVAP Yazdıklarınızın içinde durumunuzu tanımlayan sözcük de var. Titizlik özellikleri belli düzeyde olumlu ve herkeste olması iyi olan özelliklerdir. Bunlar aşırıya kaçar, kişinin kendisini ev çevresindeki insanları rahatsız etmeye başlarsa, kişinin işlevlerini bozarsa, artık bir bozukluk olarak değerlendirilir. Sizin belirtileriniz obsesif kompulsif bozuklukta (titizlikte) görülen belirtilerdir. SORU 15 yıl boyunca farklı zamanlarda depresyonum tekrarladı İlaçlar kullandım. Mesela evimde antreden yürürken hangi kapının salona açıldığını şaşırıyorum veya her zaman yürüdüğüm sokağı karıştırıyorum. CEVAP Depresyonun en belirgin özelliklerinden ikisi tedaviyle düzelmesi ve daha sonra tekrarlama olasılığının yüksek olmasıdır. Depresyon döneminde ilgi ve dikkatte azalma, unutkanlık görülebilir. Yaşınızı bilemediğimiz için, depresyon dışında başka hastalığınız yoksa ve yaşınız 45'in üzerindeyse, şaşırma ve karıştırma durumunun incelenmesi gerekir. Bu durumda bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur. SORU Hiç olmayacak şeyleri kafama takıyorum. Çok takıntılıyım. Örneğin arkadaşlarım beni aramadığı zaman kendimden yorumlar yapıyorum. Kafamda kuruntu ediyorum. Her şeyi dert ediyorum. CEVAP Obsesif kompulsif bozukluğun (titizliğin) temel belirtileri düşünce takılması ve davranışların tekrarlanmasıdır. Herhangi bir düşünce zihne takılır, istendiği halde zihinden atılamaz ve anksiyete yaratırsa, bu belirtiye takıntı (obsesyon) adı verilir. Günlük dilde takıntı, kuruntu, vesvese gib sözcükler aynı anlamda kullanılır. Takıntılarınız sizin günlük yaşamdaki işlevlerinizi yerine getirmenizi de önlüyorsa, bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.