Her 100 kişiden ikisi temizlik hastası

Temizlik hastalığının her 100 kişiden ikisinde görüldüğünü biliyor muydunuz?

Temizlik hastalığının her 100 kişiden ikisinde görüldüğünü biliyor muydunuz?

Uzmanlar, takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin sürekli tekrarlanmasının  temizlik hastalığı olarak adlandırıldığını ifade ederek, temizlik hastalığının  her 100 kişiden ikisinde görüldüğünü dile getirdi. “Ellerimi yıkamadan duramam”,  “kıyafetlerimi temiz olduğuna inanana kadar yıkıyorum”, “bulaşık makinesi  benden iyi temizleyemez”, “kapı kollarına dokunamam”, “başkasının evinde  tuvalete giremem” gibi takıntıların var olduğuna işaret ederek, aşırı temizlik  düşkünlüğünün hastalık belirtisi olduğunu belirtti. Halk arasında temizlik hastalığı olarak bilinen “obsesif kompulsif”  kişilik bozukluğunun hem kişiyi, hem de çevresindekileri hasta ettiğini de  kaydeden uzmanlar, şunları dile getirdi:

TAKINTILI MISINIZ

“Takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine  inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin tekrarlanması temizlik  hastalığı olarak adlandırılıyor. Temizlik hastalığı her 100 kişiden ikisinde  görülüyor. Bunun altında yatan sebep, anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin  olamama hissi, saplantılı düşüncelerdir. Kişi bu bozuklukların mantık dışı  olduğunu bildiği halde kendi davranışlarını engelleyemez. İstem dışı  davranışlarını sürekli tekrarlayarak engellemeye çalışır. Saplantılı düşünceden  kurtulmaya ve unutmaya çaba gösterir. Fakat başarılı olamaz. Elini yıkadığı halde  emin olamadığı için tekrar yıkayabilir. Bu hastalık tedavi edilebilir bir  hastalıktır. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.”

HASTALIK BELİRTİLERİ

Temizlik hastalığının belirtilerini; “kişi sürekli ellerini yıkar, evi  temizler, eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizleyebilir,  zamanın çoğunu temizlik yaparak harcar, kirli olduğunu düşündüğü her nesneyi  yıkar ve temizlemeden kullanamaz” şeklinde sıralayan uzmanlar, temizlik hastalığına  etki eden faktörleri de şöyle anlattı: “Aslında takıntılara sebep olabilecek pek çok neden öne sürülmekteyse de  kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Biyolojik, psikolojik, çevresel faktörler  neden olabilir. Ailesi çok düzenli ve titiz ya da aşırı kuralcı olan bir çocukta  bu tür saplantılı düşünceler ve buna bağlı olarak saplantılı davranış biçimleri  gelişebilir. Örneğin; annesi çok titiz olan bir çocuk ileride temizlik  hastalığına yakalanabilir. Aynı zamanda yakın bir dönemde yaşadığı acı bir olay  da takıntılara sebep verebilir. Vefat, iflas, boşanma gibi yaşanan zor  süreçlerden sonra obsesif kompulsif düşünceler ve eylemler görülebilir.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Mayıs 2012Yayınlanma Tarihi:19 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.