Hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılıyorum

"Evli iki çocuk annesiyim. Dolayısıyla çalışmıyorum. Sürekli evdeyim. Çünkü çocuklarım küçükler daha biri 1,5 yaşında diğeri 5,5 yaşında evde çok bunalıyorum hep aynı şeylerle meşgulüm."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

A

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Merhaba ben evli iki çocuk annesiyim. Dolayısıyla çalışmıyorum. Sürekli evdeyim. Çünkü çocuklarım küçükler daha biri 1,5 yaşında diğeri 5,5 yaşında evde çok bunalıyorum hep aynı şeylerle meşgulüm. Eşim çalışıyor o sürekli işleriyle meşgul. Hiç çevrem yok yani çok bunalımdayım delirmek üzereyim. CEVAP Annelik ve ev kadınlığı en güç "meslekler"dir. Maddi karşılığı yoktur, fakat yaptığınız işin maddi karşılığı için eşinizin maaşı bile yetmez. Anneliğin ve ev kadınlığının karşılığı manevidir, çocuklarınızı sağlıklı ve mutlu olarak büyütmek, gelecekte başarılarını ve iyi birer vatandaş olduklarını görmektir. Bunlar tüm zamanınızı aldığı için kendinize ayıracak zaman kalmaz. Oysa çocuklarınıza iyi bakabilmek için sizin bedensel, ruhsal ve toplumsal yönlerden sağlıklı olmanız gerekir. İlk olarak hafta sonu bir gün (veya iki yarım gün) eşiniz çocuklarınıza bakabilir; siz de hobilerinizi, arkadaşlarınızı görmeyi, dolaşmayı gerçekleştirebilirsiniz. Bir başka etkinlik, çocuklu komşularınızla görüşmeniz, çocuklarınızı çocuk parkına götürmeniz olabilir. Buna benzer etkinliklerle bunalma duygunuzu giderebilirsiniz. SORU Nişanlı bir bayanım nişanlımla aramda çok sık derecede tartışmalar başladı ama elimizden geldiği kadar bunları aşmaya çalışıyoruz. Fakat benim zoruma giden her zaman için ona dediğim şudur aramızda saygıyı kaybetmeyelim o çok sinirli ve sinirlendiği zaman ağzından bana karşı bazı istemediğim sözler kullanıyor. CEVAP Nişanlılık dönemi birbirinizi tanımak için en uygun dönemdir. Bunun önemi nişanlınızı daha yakından tanımak, gerçek yüzünü görmeye çalışmaktır. İki farklı insanın her konuda aynı düşüncede olması güçtür, bu nedenle arada tartışma olabilir. Nişanlılar çok sık tartışıyorsa, bunun nedenlerini bulmaya çalışmak ve tartışmaları en aza indirmek temel amaç olmalıdır. "... tartışmalar başladı." diye yazdığınız için, tartışmaların sonradan başladığı anlaşılıyor. Bu noktada tartışmaların sıklığının ne zaman ve hangi konularda arttığını da bilmek gerekir. Çabuk öfkelenme, öfkesini kontrol edememe gibi özellikler de karşımızdaki insan hakkında fikir verir. SORU İyileşememe düşüncesi beni çok korkutuyor. İki yıldır kendimi çok yıprattım. Hep sıkıyorum kendimi sorunlarımı paylaştığım tek kişi erkek arkadaşım. Onu da sıkmaktan korktuğum için susuyorum artık. Delirmekten ve şizofren olmaktan korkuyorum. CEVAP İyileşememe düşüncesi nedeniyle ve yazdıklarınıza dayanarak bir anksiyete bozukluğunuzun olduğunu tahmin ediyorum. İnsanların sıkıntıları paylaştıkça geçici de olsa, azalır. Herkese her sıkıntımızı anlatamayız, gerek de yoktur. Bunun için sorunlarınızı en yakın ve güvendiğiniz arkadaşınızla, aileden güvendiğiniz bir kişiyle, doktorunuzla/terapistinizle paylaşabilirsiniz. Günümüzde birçok psikiyatrik sorun veya bozukluk tedavi edilebilmektedir. Güvendiğiniz bir psikiyatrist uygun tedavi yöntemleriyle size yardımcı olacaktır.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

HEP AYNI ŞEYLERİ YAPMAKTAN SIKILIYORUM

ÇOK ÇEKİNGEN VE UTANGACIM

KIZIM SÜREKLİ TIRNAKLARINI YİYOR

BABAMI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM

CİNSELLİKLE İLGİLİ TAKINTILARIM VAR

EŞİM ÇOK SORUMSUZ VE İLGİSİZ

ÇOK ACELECİYİM BEKLEMEYE HİÇ TAHAMMÜLÜM YOK

ÇOK AŞIRI TİTİZİM

OKUDUĞUM HER ŞEYİ UNUTUYORUM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.