'Hayır' diyen çocuğunuza ısrar etmeyin!

Hayır diyememek kimi zaman hayatımızı zorlaştırıyor. Karşısındakini üzeceğini ya da kıracağını düşünerek hayır diyemeyen kişiler çok yıpranıyor.

Kişilerin hayır demeyi küçük yaşlardan itibaren öğrendiğine dikkat çeken uzmanlar, "Çocuğunuz sınır koymayı, istemediği davranışlara itiraz etmeyi hayır diyerek öğrenir. Size hayır diyen çocuğunuza ısrar etmeyin" uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, kişiyi istemediği davranışlardan ve kimi zaman da tehlikelerden koruyan "hayır" kelimesinin küçük yaşlarda öğrenildiğini söyledi. Anne ve babanın hatalı tutumları nedeniyle çocuğun bu davranışı edinemediğini belirten Yılmaz, şu tavsiyelerde bulundu:

"Çocuğunuzdan yapmasını istemediğiniz bir davranış yapmasını istiyorsunuz, çocuğunuz size hayır diye cevap veriyor. Zorla yemek yediriyorsunuz size hayır diyor, yemiyor. Kendisini sevdirmek, öptürmek istemiyor hayır diyor; siz ise zorla seviyorsunuz.

Kaç tane anne-baba böyle bir durumda çocuklarının hayır kelimesine saygı gösterip onu zorlamaz? Kaç anne-baba çocuğunun kendine çizdiği sınırı ihlal etmez ve 'istemiyorsa zorlamayayım, onun da bir kişiliği, tercihleri var ve saygı duymalıyım'der. Sanırım çok az bilinçli aile bunu yapar.

HAYIR DEMEK SINIR KOYMAKTIR

Peki hayır demek nedir? Hayır demek sınır koymaktır. Hayır demek 'Benim tercihime saygı duy' veya 'ben bunu yapmak istemiyorum' demektir. Hayır demek, karşı tarafı durduran bir kelimedir. Kimi aileler, çocukları hayır dedikleri halde onlara zorla istediklerini yaptırırlar ve bir süre sonra çocuk için bu kelimenin bir anlamı olmaz. 'Nasıl olsa hayır desem de istediğim olmuyor' diye düşünmeye başlar ve 'hayır' içi boş, anlamını yitiren bir kelime olur.

HAYIR DİYEREK KENDİNİ KORUMAYI ÖĞRENİR

Kimi aileler ise çocukları 'hayır' dediklerinde çocuklarına küserler; sevmediklerini, kırıldıklarını, üzüldüklerini söylerler ve çocukları duygusal ikilem içerisinde bırakırlar. Bu durumda ise çocuklar ilişkilerinde 'hayır" demekten kaçınırlar; çünkü "hayır dersem sevilmem, kırarım, ilişkim biter" diye düşünürler. Belki küçük yaşlarda önemsiz gibi görünen bu durum, çocuklar ergenlik dönemlerine geldiklerinde aslında yaşamları için çok ciddi problemlere neden oluyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan bu sorunlar yetişkinlikte de devam ediyor.

Ergenlik döneminde çocukların arkadaşları tarafından kabul görmeleri çok önemlidir. Arkadaşlarının sevgi ve kabullerini kazanmak için, toplum tarafından hoş görülmeyen davranışlar (suç, alkol, madde teklifi, sigara, şiddet vb) ona sunulduğunda, 'hayır" demekten kaçınırlar ve bu tür davranışlara meylederler; yetişkinlik döneminde de bu durum aynı şekilde seyreder.

'HAYIR'A SAYGI DUYUN

Hayır diyemeyen kişiler, istemedikleri durumlarda karşısındakilere sınır koyamazlar çünkü geçmişte sınır çizmeye kalkıştıklarında anne ve babaları tarafından olumsuz tepkiyle karşılaşmışlardır. Bu nedenle çocuklarımız 'hayır" dediklerinde saygı duyalım ve bırakalım bu kelimenin karşı tarafı durduran, istemediklerini karşı tarafa rahatça ifade edebilen, çok değerli ve güçlü bir kelime olduğunu keşfetsinler; bunun karşılığında da ergenliğe doğru arkadaşlarına sınır koyarak "hayır" diyebilsinler.

Küçük yaşlarda onları tehlikeye karşı koruyabiliriz ancak ergenliğe doğru sürekli onların yanında olarak onları tehlikelerden korumamız mümkün değildir. Onlara, sınır koymalarını öğreterek, yanlarında olmadığımız zamanlarda kendilerini korumalarını sağlamış oluruz. Bırakalım da çocuklarımız kendi kendilerini korusunlar. "

I sırasında turlama tekniğini kullanabilirsiniz. Yapılamayan sorular hem zaman kaybına hem de ¦kaygınızın artmasına neden olur. Önce bildiğiniz soruları çözüp yapamadığınız soruları ikinci tura bırakabilirsiniz. Zaman kaybı ve kaydırma yapma riskine karşı cevapları önce soru kitapçığına ardından hemen cevap kâğıdına işaretleyebilirsiniz.

Her şeyden önce şunu bilmelisiniz ki sınav bir son değil sizi hayallerinizi kurduğunuz mesleğe, üniversite yaşamına ulaştıracak bir başlangıç aslında.

Sınav günü yaklaştıkça geçmişi düşünmeyi bırakıp önümüzde kalan günlere odaklanın ve bu günleri nasıl daha verimli geçireceğinizi planlayın. Olumsuz düşüncelerinizi bir kenara bırakarak şimdiye kadar elinizden gelen en iyisini yaptığınızı ve şimdi geldiğiniz noktaya çok emekler verdiğinizi kendinize hatırlatarak motivasyonunuzu yüksek tutun.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Mart 2017Yayınlanma Tarihi:27 Şubat 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.