Hayat bana bomboş geliyor

"Önce uyku problemleri ve içimde tarifsiz bir acı duyma hissi vardı. Sonra bunlar geçti her şey boş gelmeye başladı. Uyanıyorum ve bomboş bir hayat başlıyor benim için."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

SORU 36 yaşında depresyon hastası kız kardeşim var. Geçenlerde biraz rahatsızlandı. Bu sefer manik olduğu söylendi. 3-4 defa şok uygulandı. Ne yapabiliriz? CEVAP Bir veya birden çok depresyon nöbeti geçiren bir kişide bir manik nöbet görüldüğünde, bipolar bozukluk tanısı konur. Bipolar bozukluğun hem manik, hem de depresif dönemi tedaviyle düzelir ve ara dönemlerde tam iyilik vardır. Elektroşok tedavisi, uygun görüldüğünde depresyon veya manik dönemde uygulanabilir ve yararlıdır; fakat yazdığınız sayı yeterli sayı değildir. Nöbetlerin önlenmesi için koruyucu tedavi uygulanır. Yapmanız gerekenler, kardeşinizin doktoruyla işbirliği yapmak ve önerilerine uyarak düzenli kontrolleri sürdürmektir. SORU Hocam, benim küçük oğlum 25 yaşında. 2007'de arkadaşının motorunun arkasında iken çok kötü bir motor kazası geçirdi. Beyin cerrahisinde ameliyat oldu, fizik tedavi bölümü de dahil 3 ocak 2008'e kadar hastanede yattı. Benim ısrarlarıma rağmen psikiyatrik bir tedavi uygulanmadı. Konulan teşhis sol frontolde hematom, sağ hemipleji, konuşmada dizartrik. Psikolojik tedavi gerekir mi? CEVAP Böyle ciddi, kuvvet ve konuşmada kayıplara neden olan bir durumun kişinin ruhsal durumunu etkilememesi düşünülemez. Bu kayıplar, hatta uzun süre hastanede yatmak bile tek başına bir travma olarak değerlendirilebilir. Kayıplara işini, sosyal çevresini kaybetmeyi de eklemek gerekir. Böyle kayıplara karşı bilinen en yaygın tepki depresyondur, travma sonrası stres bozukluğu da görülebilir. Bunların oğlunuzda olup olmadığının, kayıpların oğlunuzu nasıl etkilediğinin belirlenmesi için psikiyatrik  muayene ve gerekirse tedavi uygulanması zorunludur. SORU 1 aydır ağır depresyondayım. Önce uyku problemleri ve içimde tarifsiz bir acı duyma hissi vardı. Sonra bunlar geçti her şey boş gelmeye başladı. Uyanıyorum ve bomboş bir hayat başlıyor benim için. Bütün arkadaşlarım, ailem cıvıl cıvıl. Bense gelecek hakkında umudu olmayan boşu boşuna günlerini harcayan biri oldum. Üstelik daha 19 yaşındayım. CEVAP Maalesef depresyon gençlik yılları da dahil, her yaşta görülebilen bir bozukluktur. Yaşadığınız durum da depresyonla uyumludur. Bu durumun olumlu yönü, depresyonun tedavi edilebilir bir bozukluk olmasıdır. Bir ay önce yaşadığınız stresli yaşam olayları, ailede depresyon öyküsü, stresle baş etme yetiniz, kişilik özellikleriniz gibi bazı özelliklerin gözden geçirilmesi yararlı olur. Depresyonda ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte uygulandığında iyi sonuç alınmaktadır. Zaman geçirmeden bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

HAYAT BANA BOŞ GELİYOR

YAŞIM 31 AMA 10 YAŞINDA ÇOCUK GİBİYİM

BABAM GİBİ OLACAĞIM DİYE ÇOK KORKUYORUM

4 YAŞINDA OĞLUM CÜMLE KURAMIYOR

EVDEN DIŞARI ÇIKMAK İSTEMİYORUM

EN KÜÇÜK ŞEYİ BİLE SORUN YAPIYORUM

2 YILLIK EVLİYİM, EŞİMDEN ŞÜPHE EDİYORUM

EVLİ BİR ERKEKLE BERABERİM AMA...

SÜREKLİ PANİK HALİNDEYİM

İNSANLARDAN KAÇIYORUM, SÜREKLİ YALNIZ KALMAK İSTİYORUM

KENDİMİ ÇOK KÖTÜ HİSSEDİYORUM

ERKEK ARKADAŞIMIN AİLESİ BENİ İSTEMİYOR

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:24 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.