Hava durumu psikolojiyi etkiliyor

Bu araştırmada önemli bir durum var: Özellikle akıllı insanlarda bu ilişki geçerli değil, hatta tersine işliyor. Kalabalıkların insanların kendilerini mutlu hissetmesinde zekilerin aksine, IQ’su düşük olanlarda etkisi daha büyük. Diğer bir deyişle, sosyal ilişkiler arttıkça zeki insanların mutluluğu azalıyor.

HEDEFE ULAŞMAYI ENGELLİYOR

Mutluluk araştırmacısı Carol Graham , bunun nedenini şu şekilde açıklıyor: Zeki insanlar gerçekleştirmek istediklerini hedeflerine yoğunlaştıkları için toplumla daha az zaman geçiriyor. Sosyal etkileşim ise, zeki kişilerin hedefine ulaşmasını engelliyor ve bu kişilerin kendilerini mutsuz hissetmelerine yol açıyor.

BEYİN GENİŞ ALAN AZ İNSAN İSTİYOR

Kanazawa ve Li’ye göre, beynimizin tasarladıkları ile günümüz şartları arasında bir uyumsuzluk var. Nüfus yoğunluğu açısından, bu şu anlama geliyor: Beynimiz geniş bir alanda az sayıda kişi ile yaşamaya tasarlanmış. Ancak günümüzde çok sayıda kişi dar alanlarda kalabalıklar içerisinde yaşıyor.

İNSAN ÖMRÜ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ ÜZERİNE KURULU

Arkadaşlık ilişkileri açısından da durum benzerlik gösteriyor. İnsanoğlunun hayatı, gruplar içerisinde ve ömür boyu süren arkadaşlık ilişkileri üzerine kurulu. Yaşamın kalabalık ortamlara evrilmesi gibi arkadaşlık ilişkileri de sanayileşme, teknik ilerleme ve dijitalleşmeyle birlikte değişti. Zeki insanlar bu durumla daha kolay başa çıkabiliyor. Modern dünya ile evrimsel yatkınlıklarını kolayca uyumlu hale getirebiliyorlar.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.