‘Hasta bina sendromu’ çalışanları tehdit ediyor

Çok sayıda kişinin aynı anda çalıştığı ofis ortamları, gerekli önlemler alınmadığı takdirde sağlığı ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

Sürekli kapalı ortamlarda çalışanlarda; halsizlik, baş ağrısı, sersemlik hissi, mide bulantısı, ciltte kuruluk, çeşitli göz rahatsızlıkları, burunda tıkanıklık ya da akma şeklinde ortaya çıkan bu rahatsızlıklar “Hasta Bina Sendromu” olarak adlandırılıyor. Çalışanların günlerinin en az üçte birini geçirdiği ofislerde kullanılan malzemelerin yanı sıra, binaların nefes alıp almaması hasta bina sendromuna yol açan en önemli etkenler arasında.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), farklı dönemlerde yayınladığı raporlar ile günümüz insanlarının zamanının yüzde 90’ının kapalı mekanlarda geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu oranın yüzde 70’ini ofisler, geri kalan yüzde 20’sini ise ev ortamı oluşturuyor.

Zamanının büyük çoğunluğunu plazadaki ofisinde geçiren bir kişi en az saatte 35 metreküp temiz havaya ihtiyaç duyuyor. Penceresi açılmayan ve havalandırması iyi olmayan binalarda “Hasta Bina Sendromu” sıklıkla görülüyor. Böylelikle; ofislerdeki havalandırma şartlarının yetersizliği verimliliği yüzde 66 düşürürken; iyi bir havalandırma sistemi çalışan verimliliğini yüzde 8 artırıyor.

Amerikan Çevre Koruma Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri’nde “Hasta Bina Sendromu” kaynaklı yıllık iş gücü kaybının 100 milyar dolara yaklaştığını raporlarına yansıtıyor. Bu sendrom aynı zamanda Amerika Çevre Koruma Ajansı tarafından ilk 10 sağlık sorunu arasında 4’ncü sıraya yerleştiriliyor. Türkiye’de ise bu sendromdan kaynaklanan kayıpların da ekonomik açıdan büyük olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

"İNSAN SAĞLIĞI ÖN PLANDA TUTULMALI"

Plazaların yoğun olduğu Maslak Bölgesi’nde dünya standartlarına uygun hazır ofis konseptiyle hizmet veren Windowist Tower Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Nesrin Işıkal, çalışma ortamlarında, insan sağlığının öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Ofislerde güncel ve güvenilir teknoloji yatırımları, rahatlık, sosyal alanların çokluğu gibi unsurların önemine vurgu yapan Işıkal, “Bu hizmetleri sunarken dikkat edilmesi gereken ancak birçok firma tarafından göz ardı edilen unsur; çalışanların sağlıklı koşulları. Gün ışığı ve temiz hava çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlığı için büyük önem arz ediyor. Bu amaçla insan sağlığının iş verimliliğine ve performansına etkisi konusunda uzman hekimlerden danışmanlık aldık.” diye konuştu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Kasım 2017Yayınlanma Tarihi:07 Eylül 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.