Gündüz uykusu hangi saatlerde daha iyidir?

Gündüz uykusu hangi saatlerde daha iyidir? İşte cevabı…

Ben çocukken evimizde çok kural yoktu. Herkes istediği saatte yatıyor, istediği kadar televizyon seyrediyor ya da oyun oynuyordu. Ama bir kural netti: İster büyük ister küçük olsun, gündüz uykusuna yatmış kişi asla rahatsız edilmezdi.

Şimdilerde ise toplumda yetişkinlerin gündüz uyumasına küçümsenerek bakılıyor. Oysa gün içinde biraz kestirmenin dikkati artırdığı, motor becerileri geliştirdiği, algıyı ve hafızayı güçlendirdiğine dair veriler çoğalıyor. Peki, kısa gündüz uykusu en iyi nasıl değerlendirilebilir?

Geçen yıl yapılan bir araştırmada, birbiriyle bağlantısız kelimeleri ezberlemede hem gece hem de gündüz uykusunun hafızayı güçlendirici etkisinin olduğu görülmüştü. Yani hatırlaması zor konseptleri öğrenmeye çalışırken bu yöntem yararlı olabilir.

Başka bir araştırmada ise atletlerin antrenman sonrası uykuya yatmasının etkileri incelendi. Uykunun beyin fonksiyonları ve görme yeteneğini geliştirdiği, fiziksel ve ruhsal iyileşmeyi hızlandırdığı görüldü.

KAFEİNDEN DAHA ETKİLİ

2008’de California Üniversitesi’nden Sara Mednick ve ekibinin yaptığı araştırmada ise bir kupa kahvedeki kafein (200 mg) ile 60-90 dakika gündüz uykusunun çeşitli hafıza testleri üzerindeki etkisi kıyaslandı. Kahvenin hiç etkisi olmadığı ya da olumsuz etkisi görülürken, uykunun hafıza performansını geliştirdiği tespit edildi.

Araştırmacılar kafeinin, beynin hafıza ve yön bulmada önemli rol oynayan hipokampus bölgesindeki sinir hücresi ileticilerinin düzeyini artırarak yeni bilgilerin uzun dönemli hafızaya yerleşmesini engellediğini öne sürüyor.

Gündüz uykusunun işyerinde performansı artırdığı inancıyla bazı şirketler çalışanlarına işyerinde uyuma olanağı sağlıyor. Bilgisayar programı üreticisi HubSpot adlı şirketin Massachusetts’teki ofisinin bir odası hamaklarla dolu. Çalışanlar istediği kadar bu odayı kullanabiliyor. Şirket yetkilileri gündüz uykusunun çalışanlar üzerinde olumlu etkisinin olduğunu ve kötüye kullanılmadığını belirtiyor.

Fakat bazı şirketler de gündüz uykusunun olumsuz etkide bulunduğunu ve Toronto’daki bir teknoloji firmasında verimliliğin yüzde 30 düşmesine neden olduğunu iddia ediyor.

Oysa Mednick nüfusun yaklaşık yüzde 40’ında gündüz uykusu alışkanlığının olduğunu, yani buna ihtiyaç duyduklarını ve yararını gördüklerini belirtiyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Mayıs 2017Yayınlanma Tarihi:18 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.