Google'ın yeni dijital oyun platformu: Stadia

Stadia: Google'ın yeni dijital oyun platformu hakkında ne biliyoruz?

Google, 'oyunculuğun geleceği' olabilecek yeni dijital oyun platformu Stadia'yı tanıttı. Stadia, evlerdeki masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, televizyon ve telefon ekranından yüksek çözünürlüklü ve hızlı oyun keyfi vadediyor. Hem de oyun indirme ya da güncelleme derdi olmadan.

Peki Stadia hakkında bilinenler neler? Nasıl çalışıyor?

Teknoloji devi Google, Project Stream adıyla indirmeden oyun oynamayı sağlayan bir proje üzerinde çalışıyordu. 2018'de tarayıcısı Chrome üzerinden Project Stream'i test etmeye başlayan şirket, nihayetinde Stadia'yı geliştirdi.

Stadia'nın sloganı, "Nerede ve ne zaman istersen oyun oyna". Yani oyuncular internet sağlayıcılarından, istedikleri cihazı kullanarak oyun keyfini deneyimleyebiliyor. Ayrı yüksek performanslı oyun bilgisayarları ya da oyun konsolları gibi donanımlara para vermelerine de gerek kalmıyor. Çünkü oyunları çalıştıran aslında Google'ın yüksek performanslı sunucuları oluyor.

Google, tanıtım toplantısında yeni oyun kumandasını da tanıttı. Stadia ile uyumlu bu kumanda ilk bakışta klasik bir konsol kumandasını andırsa da, bir tuşla oyunu YouTube video platformunda paylaşmayı sağlıyor. Kablosuz bağlantı ile çalışan kumanda, Google Asistan'a da erişim sağlıyor.

Bir kullanıcı, YouTube'dan yayınını izlediği bir oyunun içinde kendisini bulabiliyor. Saniyeler içinde pasif bir izleyici olmaktan çıkıp, oyuna giriyor. Kumandanın bir tuşuyla da oyunu yayınlayabiliyor.

Kimler oynayabilecek?

Peki her oyunsever bir gün bu deneyimi tadabilecek mi? Bazı oyuncular lojistik nedenlerle bundan şüpheli. Stadia'nın internet sitesine göre, yüksek hızlı internet kaliteli oyun için en önemli şart. İnternet sinyalinin düşük olduğu yerlerde de performansın düşmesi kuvvetle muhtemel.

Neden ihtiyaç duyuldu?

Oyuncular uzun süredir gecikme (lag) sorunundan dertli. Oyuncunun herhangi bir komutunun oyuna yansıması gecikebiliyor. Oysa komutlarda saliselik farklar dahi bir oyunun kaderini tayin edebiliyor.

Google bekleme sorununu aşmak için Stadia'nın kumandasının doğrudan internete bağlanması ve Google'ın hizmet sağlayıcılarıyla başka cihazlar üzerinden bağımsız bir şekilde bağlantı kurmasını sağlıyor. Şirket, Stadia'nın 4K çözünürlük ve 60 fps (saniyedeki kare sayısı) kalitede oyun hizmeti vereceğini söylüyor.

Bugün PlayStation 4 Pro ve Xbox One X gibi en ileri konsol oyunları, hem 4K hem de 60 fps destekleyen sınırlı sayıda oyun çeşitlerine sahip.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Mart 2019Yayınlanma Tarihi:25 Mart 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.