Göç Antalya’da boşanmaları arttırdı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı son araştırma Antalya’nın 2014 yılında kaba boşanma hızının en yüksek görüldüğü il olduğunu ortaya çıkardı.

Kadın temsilcileri boşanmaların nedeni hakkında ortak paydada buluşarak sebebi ‘Göç’ olarak yorumladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son araştırmasına göre 2014 yılında boşanan çiftlerin sayısı önceki yıla göre yüzde 4.5 arttı. Kaba boşanma hızının 2014 yılında en yüksek olduğu il, binde 2,87 ile Antalya oldu. TBMM Genel Kurulu’nda, aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulması kararı alındı.
Antalya’daki kadın temsilcileri boşanma davalarında liste başına yerleşen Antalya’da geçimsizliğin nedenini ‘Göç unsuru’ olarak vurgulayarak kadın cinayetlerinde ikinci sırada yer alan bir şehrin boşanma hızında birinci gelmesini anormal karşılamadıklarını belirtti.

ŞİDDET GÖRMEKTENSE BOŞANSINLAR

Kadın cinayetlerinde ikinci sırada olan bir şehrin boşanmalarda birinci sırada olmasını olumlu olarak değerlendiren Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği sözcüsü Kamile Yılmaz, kentte boşanma oranlarındaki artışı şiddet ve göç unsurlarına bağladı. Yılmaz, “Antalya kozmopolit bir kent. İnsanlar sorunlar nedeniyle göç ediyor. Burada ucuz iş gücüyle çalışıyor ve adapte olamazsa daha da yalnızlaşıyor. Bu da şiddeti doğuruyor. Kadınların şiddet görerek yaşamaktansa boşanacak kadar cesur olabilmesi lazım. Kadınların haklarının farkına varmış olmasıyla boşanmalar da arttı” dedi.

KOMİSYON KADINLARA DA DANIŞSIN

Mecliste komisyon kurulmasının olumlu bir adım olduğunu ancak toplumda şiddetin, cinayetlerin, erkek hegemonyasının önüne geçilebilmesi için Kadın-Erkek Eşitliği Bakanlığı kurulması gerektiği fikrini öne süren Yılmaz, “Son edinilen araştırma sonuçlarına göre Akdeniz’de her yüz kadından 15’inin şiddet gördüğü açıklamaları yapılsa da bu sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Sadece derneğimize her gün bir kadın şiddet nedeniyle danışmaya geliyor. En çok da göçün en yoğun görüldüğü Kepez İlçesi’nden bu tür şikayetler geliyor. Devletin bütçe ayırarak kadın-erkek eşitliğini anlatması lazım. Yeni sığınaklar açılmalı. Şiddet ve cinayetten cezalarda indirim yapılmamalı. Komisyonda kadın hareketleri de yer almalı” diye konuştu.

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK DA ETKİLİYOR

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Müdürü Doç. Dr. Gözde Yirmibeşoğlu da, toplumun en önemli kurumu olan ailenin yıkılmasını istemediklerini ama şiddet unsuru devreye girince boşanmanın da evlenmek kadar doğal olduğunu belirtti. Yirmibeşoğlu, Antalya’nın turizmde çalışma imkanları nedeniyle göç aldığını kaydederek kadının da erkeğin de iş bularak ekonomik anlamda güçlenmesi ve aileden uzak kalınmasının boşanmaları tetiklediğini söyledi. Yirmibeşoğlu, kadınların hayat boyu ‘Sen yapamazsın’ söylemleriyle büyütüldüğü için ilk aşamada boşanma karşısında zayıf düştüklerini ama uzun vadede erkeğe göre daha dirayetli olduğunu vurguladı.

ÇİFTLER EGO SAVAŞINA GİRİYOR

Boşanma oranın yüksekliğini iç ve dış göçlerle ilişkilendiren bir diğer isim de Psikolog ve aile Danışmanı Kemale Günhan oldu. Günhan, “Boşanma eşiğinde başvuran ve evlilik danışmanlığı çalışmalarına katılan çiftleri göz önüne aldığımızda Antalya’da aile içi dengelerin, rollerin, dinamiklerin hızla değiştiğini görüyoruz. Özellikle okumuş ve ekonomik bağımsızlığını elde etmiş kadın, evliliğinde erkekten de değişim, eşitlik ve rollere uyum sağlamasını bekliyor. Bu beklentiler erkek için baskı yaratmakta ve değişime karşı direnç oluşturmakta. İki taraflı hak arayışı çiftlerin birbirlerine uyumunu güçleştiriyor. Çiftler farkında olmadan güç savaşı yaratıyor ve ego savaşına giriyor” diye konuştu.

BİR DE KAYINVALİDE MESELESİ VAR

Evlilikte “Kim haklı/kim hatalı” sorgulamasını yapan çiftlerin savaşı ayrılarak kaybettiklerini kaydeden Günhan şöyle devam etti: “Çiftlerin çoğu evliliklerinin ilk beş yılında evliliğini sonlandırmayı düşünüyor. Ayrıca, evlilikte sorun yaşanan mesele olarak “Kayınvalide” meseleleri de baş göstermekte. Bu noktada çiftlerin ebeveynlerine, evlenen evlatlarının seçimlerine ve eşleri ile olan ortak paylaşım etkinliklerine anlayış göstermelerini ve saygı duymaya çalışmalarını önerebiliriz.”

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:27 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.