Gençler çalışma hayatında güneş yüzü görmüyor

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), çalışma hayatında gençlerin durumunu meteorolojik benzetmelerle değerlendirerek, gençler için durumun “güneşli” olmadığı tespitini yaptı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), çalışma hayatında gençlerin durumunu meteorolojik benzetmelerle değerlendirerek, gençler için durumun “güneşli” olmadığı tespitini yaptı.

Konfederasyonun raporunda, son yıllarda dünya genelinde gençler, “acımasızca ve insanlık dışı” şartlarda çalıştığı savunuluyor. Dünyada 75 milyon gencin işsiz olduğu ve geleceği belirsiz işlerde çalıştığına değinilen raporda, genç işsizlerin de yeniden iş bulma şansının olmadığı ifade edildi. Bazı toplumlarda işsiz gençlerin oranının yüzde 60'lara ulaştığı ve buna bağlı olarak genç neslin önemli bölümünün emek piyasasının dışında kaldığı iddia edilen raporda, “sosyal ve ekonomik saatli bomba”ya benzetilen genç işsizliğin ortadan kalkması için en kısa sürede bir şeylerin değişmesi gerektiğine dikkat çekildi.

GENÇ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

İŞSİZLİK, 11 ÜLKEDE “GÖK GÜRÜLTÜLÜ”

ITUC'un raporunda, gençlerin çalışma durumu 8 ülkede “güneşli bulutlu”, 36 ülkede “bulutlu yağmurlu”, yine 36 ülkede “bulutlu gök gürültülü” ve 11 ülkede “gök gürültülü” verisi yer aldı. İstihdam açısından üzerinde kara bulutlar dolaşan ülkeler “gök gürültülü” kategorisinde gösterildi. Bu ülkelerde gençlerin durumunun kötü olduğu öne sürüldü. Az sayıda kişinin iyi işlerde ama düşük ücretle çalıştırıldığı ülkelerdeki gençler için “yüksek sesle gök gürüldeyeceği” benzetmesi yapıldı. Bangladeş, Kongo, Etiyopya, Yunanistan, Lesotho, Mali, Paraguay, Güney Sudan, Sudan, Svaziland ve Uganda bu grupta yer aldı.

TÜRKİYE “BULUTLU GÖK GÜRÜLTÜLÜ” KATEGORİSİNDE

Türkiye'nin de bulunduğu “bulutlu gök gürültülü” kategorisindeki 37 ülkenin isimleri şöyle: “Cezayir, Bosna Hersek, Botsvana, Burkina Faso, Kamboçya, Kamerun, Şili, Kolombiya, Kıbrıs, Dominik Cumhuriyeti, Gambiya, Gürcistan, Guatemala, Haiti, Honduras, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İtalya, Meksika, Moğolistan, Mozambik, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, Filipinler, Portekiz, Romanya, Ruanda, Tunus, Ukrayna, Birleşik Krallık, Tanzanya, Vietnam, Zambiya ve Nepal.”

JAPONYA VE ABD, “BULUTLU YAĞMURLU”

Raporda gençlerin konumu “bulutlu yağmurlu” olarak tanımlanan 36 ülke bulunuyor. Aralarında Japonya, Avustralya, Danimarka, Fransa, Almanya, İsveç, ABD ve Rusya'nın bulunduğu ülkelerde “bulut ve yağmurların sık görüldüğü ve bu durumun iş ortamını gölgelediği” tanımlaması yapılarak, genç nüfus için iyi iş imkanları olan bir gelecek öngörüldü. Bu grupta yer alan ülkeler, şöyle sıralandı: “Arnavutluk, Angola, Ermenistan, Avustralya, Belçika, Venezela, Bulgaristan, Kanada, Kostarika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvador, El Salvador, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya, Kazakistan, Litvanya, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Nikaragua, Panama, Peru, Polonya, Kore Cumhuriyeti, Rusya, Sırbistan, Slovakya, İsveç, Tayland, ABD ve Makedonya.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:09 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.