Gençler bu tehditlere karşı savunmasız

Gençlerin büyük çoğunluğunun mobil tehditlere karşı önlem almadığı ortaya çıktı.

Gençlerin büyük çoğunluğunun mobil tehditlere karşı önlem almadığı ortaya çıktı. genclerDünyanın lider online güvenlik çözümleri üreticisi Trend Micro, kampus etkinlikleriyle Türkiye genelinde sekiz üniversiteyi ziyaret etti. Öğrencilerle yapılan anket sonucunda gençlerin bilgisayarlarında veri güvenliğine dikkat ettiği, ancak büyük çoğunluğunun mobil tehditlere karşı önlem almadığı ortaya çıktı.

Veri güvenliği alanında dünya lideri Trend Micro’nun Türkiye ofisi, ülke genelinde sekiz üniversitede düzenlediği kampus etkinlikleriyle Nisan ve Mayıs ayları içerisinde üniversite öğrencileriyle buluştu. Etkinliklerde, Trend Micro uzmanlarının sunumlarıyla güvenlik dünyasının trendleri, gelişen güvenlik tehditleri, bireysel ve kurumsal anlamda saldırılara karşı alınması gereken tedbirler ve Türkiye’deki internet ve veri güvenliği ile ilgili gelişmeler aktarıldı. Türkiye çapında faaliyet gösteren birçok büyük şirketin bilgi teknolojileri yöneticilerinin de konuk konuşmacı olarak katıldığı etkinliklerde, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencileri sektör profesyonelleriyle tanışma imkanı buldular. McDonalds, Eximbank, İnfonet, İş Yatırım, 4S Bilgi Teknolojileri, Biznet Bilişim Sistemleri gibi birçok önemli şirketten konuk konuşmacı olarak katılan üst düzey yöneticiler, kişisel başarı hikayelerinin yanı sıra bilgi Teknolojileri alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulundular.

ÜNİVERSİTELİ GENÇLERİN YÜZDE 75’İ MOBİL TEHDİTLERE KARŞI SAVUNMASIZ

Abant İzzet Baysal, Akdeniz, Atatürk, Erzurum Teknik, Hacettepe, Harran, İzmir 9 Eylül ve Karadeniz Teknik Üniversitelerinde gerçekleştirilen etkinliklerde aynı zamanda üniversite öğrencilerine yönelik bir anket çalışması da gerçekleştirildi. Veri güvenliği ile ilgili soruların yer aldığı ankete 17–24 yaş aralığındaki toplam 400 öğrenci katıldı.

ANKETTE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR İSE ŞU ŞEKİLDE: • Gençlerin yüzde 91’inin kişisel bilgisayarı var. Bu gençlerin yüzde 76’sı veri güvenliği programı kullanıyor. Sonuçlar gençlerin bu konuda büyük oranda dikkatli olduğunu gösteriyor.

• Öğrencilerin yüzde 74’ünün bilgisayarına ya da mobil cihazına zararlı bir yazılım bulaşmış durumda. • Öğrencilere zararlı yazılımların hangi yolla bilgisayarlarına bulaştığı sorulduğunda en fazla cevabın yüzde 29’luk oranla alınan e-postalardan olduğu ortaya çıktı. Bu durumda siber suçluların son yıllarda çok yoğun kullandığı ilgi çekici bir konu üzerinden ya da tanıdık birisinden gelmiş gibi e-posta göndererek kişilerin bilgilerini kendi istekleriyle açığa çıkartmasını hedefledikleri sosyal mühendislik yöntemlerinin de büyük payı var. • Zararlı yazılımların en çok bulaştığı bir diğer platform ise internetteki çeşitli oyun siteleri. Üniversitelilerin yüzde 27’lik bir kısmı bu siteler üzerinden zararlı yazılımların bulaştığı cevabını verdi. • Ankete katılan öğrencilerin cevapları da son dönemde özellikle Android platformundaki sahte ve denetimsiz uygulamaların yarattığı güvenlik sorunlarıyla paralellik gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 25’lik kısmı uygulama mağazalarından indirilen programlar aracılığıyla mobil cihazlarına zararlı yazılımların bulaştığını belirtiyor. MOBİL GÜVENLİKTE GENÇLER SINIFTA KALDI • Son dönemde gittikçe artan mobil cihazlara yönelik zararlı yazılımlar konusunda ise gençlerin arasında güvenlik tedbirlerinin yeterince yaygın olmadığı belirlendi. Ankete göre gençlerin yüzde 25’lik bir kısmı mobil güvenlik yazılımı kullanırken yüzde 75’lik bir kısmı bu konuda herhangi bir önlem almamış durumda. • Gençlerin güvenlik yazılımı tercih ederken dikkat ettiği değişkenlere bakıldığında ilk sırada yüzde 37 oranla fiyatı geliyor. Gençlerin kararını belirleyen ikinci faktör ise yüzde 31’lik oranla güvenlik yazılımının markası. Koruma performansı ve teknik destek gibi özellikler ise satın alma tercihinde daha geride kalan değişkenler olarak göze çarpıyor. • Gençlerin güvenlik yazılımlarını aldıkları kanallar sorulduğunda yüzde 56’lık bir kesim mağazalar üzerinden, yüzde 44’lük kesim ise çevrimiçi olarak güvenlik yazılımı edindiklerini ifade ediyor. TREND MICRO

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Haziran 2014Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.