Gelecek 'NÖROPAZARLAMA'da

Nöropazarlamanın bugünün ve yarının mesleği.

 

Üsküdar Üniversitesi’nin nörobilim ve EEG laboratuvarları ile fiziksel açıdan da güçlü bir bilimsel alt yapıya sahip olan Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı’na akademik çevrelerin yanı sıra reklam ve pazarlama sektörü yoğun ilgi gösteriyor.

Nöropazarlamanın bugünün ve yarının mesleği. "Özellikle Batı dünyasında hem akademik hem de sektörel açıdan gözde bir alan haline gelen nöropazarlama, Türkiye’de de hızla dikkatleri üzerine çekmektedir. Pazarlamanın, reklam ve tanıtımın, üretimin olmazsa olmazı olduğu günümüz dünyasında bu yöndeki işleyişin bilimsel alan ve eğitimle desteklenmesi çok önemli. Bu durum, hem alanda çalışanların çok daha başarılı stratejiler geliştirmelerine ve mesleki başarı sağlamalarına hem de işleyişin insansal ve toplumsal açıdan etik bir kulvarda gerçekleşebilmesi açısından da önemli.

Nöropazarlamanın akademik alana taşınması, bilimsel ve akademik alanda gerekli eğitimin verilmesiyle konuya ilişkin gerekli duyarlılığın oluşturulması açısından ise ayrı öneme sahip.

Üsküdar Üniversitesi, çağın gözde meslekleri ve bilimsel çalışma alanları arasında yerini hızla almaya başlayan nöropazarlamayı uğraş alanlarından biri haline getirerek bu alanda hem kalifiye meslek insanlarının yetişmesi hem de alanın bilimsel bir disiplin haline gelmesine katkı yapmayı üstlenerek bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor.

Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı bünyesinde eğitim alan kişiler bir ürünün, üretim veya hizmetin üretim sürecinden başlayarak satış stratejilerinin oluşturulmasının yanı sıra nörobilim, psikoloji, iletişim, işletme, tanıtım, reklam ve pazarlamanın tüm bilimsel olanaklarından nasıl en verimli biçimde yararlanacaklarını öğreniyor. Böylece alışılagelmişin çok ötesinde fark oluşturan pazarlama, reklam ve tanıtım uzmanları olarak yetişiyorlar.

Diğer yandan Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı’nda eğitim gören kişiler reklamcılık, tanıtım, pazarlama ve iletişim alanında kendileri için yeni bir akademik alan açma imkanı da yakalıyor. Söz konusu akademik alanda yapılacak çalışmalarla, tüketim davranışlarının biçimlenmesinde, satın alma kararlarının oluşturulması sürecinde insanlarda gerekli duyarlılık ve sorumluluğun oluşturulması sürecinde daha bilinçli davranmalarına katkı sağlanıyor.

Dolayısıyla da nöropazarlama alanında yetişecek bilim insanları ve akademisyenler her tür ürün ve hizmetin satın alınması ve tüketilmesi sürecinde toplumun çok daha bilinçli ve duyarlı olması yönünde öncülük görevini üstelenecek, bu konudaki eğitim alanlarında görev alacaklardır.

Koku, ambalaj, reklam, müzik, ürün, logo gibi bir uyarıcı karşısında tüketicilerin beyinlerinde oluşan tepkilerin saniye saniye ölçülmesi sonucunda, uyarıcının hisleri artık analiz edilebiliyor. Bu konuda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarda ve pazar araştırmalarında EEG, fMRI, Eye-Tracking gibi bilimsel yöntemler kullanılarak marka, reklam filmi ve logoların beynimizin farklı bölgelerinde oluşturduğu etkiler izleniyor, çarpıcı sonuçlar elde ediliyor.

Üsküdar Üniversitesi davranış bilimlerinde uzman bir üniversite olarak, Türkiye’de alternatifi olmayan bir teknolojik alt yapıya sahip. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi laboratuvarlarında pek çok pazarlama yatırımının ön araştırmalarını yapıyoruz. Bu yıl ikinci kez öğrenci alacağımız  Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı ile Türkiye’nin ilk nöropazarlama uzmanlarını yetiştiriyoruz.

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’nin ilk özel dal hastanesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi ve polikliniklerinden gelen davranış psikolojisi deneyimi, teknik altyapısı, nörobilim uzmanları ve multidisipliner eğitim yaklaşımıyla nöropazarlama alanında önemli araştırmalar yapıyor. Ayrıca iletişim, pazarlama, işletme gibi bölümlerin mezunu gençler bu alanda kariyer yapmak adına önemli bir fırsat elde edecek. Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi’nde açılan Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı’na başvurular devam ediyor.

Prof. Dr. Nazife Güngör


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.