Futboldan sonra evde yumruklar konuşuyor

Futbolda galibiyet veya mağlubiyet insanları eğer bir de alkollüyseler daha da fazla tetikliyor. Futboldan sonra evde yumruklar konuşabiliyor.

Futbolda galibiyet veya mağlubiyet insanları eğer bir de alkollüyseler daha da fazla tetikliyor. Futboldan sonra evde yumruklar konuşabiliyor.

İngiltere 2010 yılında Güney Afrika’daki dünya kupasında ikinci turda Almanya’ya karşı 4 -1 yenilmişti. East London Üniversitesi’nde Allan Brimicombe ile çalışan istatistikçiler bir analiz yaptı. Significance dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, İngiliz ulusal takımının yenilgisinden sonra İngiltere’deki ev içi şiddetler bir yıl önceye göre yüzde 31,5 artmış. Üstelik bu şiddet artışı polis istatistiklerindeki tek vaka da değil. Brimicombe, 39 polis merkezinden 33’ünde raporları incelemiş. Değerlendirme sırasında özellikle de İngiliz ulusal takımının Güney Afrika’da maçı olduğu günler dikkate alınmış. Bu veriler daha sonra bir yıl önceki günlerdeki verilerle karşılaştırılmış. Bu şekilde belirgin bir motif çıkmış ortaya. İngiliz takımının bir maçı kazandığında veya kaybettiği günlerde polise ev içi şiddet yüzünden daha fazla çağrı gelmiş. Örneğin İngiltere Slovenya’yı 1 : 0 yendiğinde yüzde 27,7 oranında daha fazla ev içi şiddeti vakası bildirilmiş. Oysa berabere kalınan maçların ardından bir artış yok. Mesela Amerikan takımıyla 1-1 berabere kaldığında bir yıl önceye göre 1,9 daha az vaka kaydedilmiş. Bilim insanları bunu kaybedenin veya kazananın olmadığı bir maçta daha az heyecanın yaşanmasına bağlıyor. Oysa galibiyet veya mağlubiyet insanları eğer bir de alkollüyseler daha da fazla tetikliyor. İstatistiklere göre İngiltere’deki kadınların yüzde 30’u erkeklerin ise yüzde 17’si hayatlarında en az bir kez ev içi şiddete maruz kalıyor. Ve futbol dünya kupası gibi büyük spor etkinliklerinde ise risk çok daha yüksek. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:30 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.