Fazla sese tahammül edemiyorum
Çok çabuk sinirleniyorum. Bir de unutkanlık var. Fazla sese dayanamıyorum. Kafam uyuşuyor sanki. İçine kapanık biriyim.

SORU Çok çabuk sinirleniyorum. Bir de unutkanlık var. Fazla sese dayanamıyorum. Kafam uyuşuyor sanki. İçine kapanık biriyim.
CEVAP İçine kapanık birinin sosyal ilişkileri ve sözel-davranışsal anlatımı az olsa da, zihinsel olarak normal veya normalden daha çok etkinlik olabilir. Zihindeki duygu ve düşüncelerin paylaşılması önemlidir. Paylaşılmadığında bazı olumsuz duygular, aşırı sinirlilik görülebilir. Dışarıdan anlaşılmasa da, kişinin zihni sürekli olarak meşgulse, dikkatini toplamakta güçlük çekebilir ve unutkanlık görülebilir. Sese duyarlılık sakin yaşayan insanlarda ve obsesif (titizlik) özellikleri olan kişilerde daha sık görülmektedir. Tüm bunları gözden geçirip yaşamınızı olumsuz etkileyen belirtilerin bir bozukluğa bağlı olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bunlar yalnız kişilik yapısıyla da ilgili olabilir. Nedeni ne olursa olsun, sosyal ilişkileri geliştirmek yararlı olur.
SORU 5.5 yaşında bir oğlum ve 1 aylık bir kızım var. Oğlum çok belli etmese de bir kıskançlık davranışı içinde. Bunu da gece 1-2 defa bağırma şeklinde anlaşılmayan bir ses çıkararak gösteriyor(uykuda uyanmadan). Ne yapmalıyız?
CEVAP Beş buçuk yaş kabaca ödipal dönemin sonlarıdır ve bu dönem özellikle kardeş doğumu açısından riskli olarak kabul edilir. Bir yandan da, kaç yaşında olursa olsun, çocukların kardeş doğumuna olumsuz tepki göstermeleri (kıskanmaları) beklenen bir durumdur. Kardeş doğumuna çocuk hazırlanmadıysa, üstüne kuma gelmiş gibi bir duyguya kapılabilir. Çünkü artık anne-babanın ayırdığı zaman azalmıştır, kendine göre sevgi de azalmıştır. Sevginin paylaşılması, hele çocuklar için, kolay değildir. Büyük çocuğa kardeşinin hiçbir şeyini kendisinin yapamadığı, büyüklerin yardımına daha çok muhtaç olduğu anlatılarak, onunla ilgili yapılacaklarda büyük çocuğun da katkısı istenebilir. Büyük çocuğa, yalnız ona ait zaman ayrılabilir, ilgilenilebilir. Genel olarak böyle yaklaşımlar yararlı olabilmektedir.
SORU Oğlum 13.10.1989 doğmlu. Yaklaşık 10 yıl önce tesadüfen yaptırdığım BT tetkikinde bazal gagliyonlarda kalsifikasyon görüldü. İki nörologa götürdüm. Önemsiz dedi. Kendi imkanlarımla araştırma yaptım. 2007 yılında kalsifikasyon MR'da görünür BT'de görünmez dediler. İçim rahat değil.
CEVAP Bazal gangliyonlardaki anormallikler bazı davranış bozukluklarına neden olabilmektedir. Herhangi bir bulgunun önemli olması için klinik olarak da belirtiye neden olması gerekir. Klinik olarak hiçbir belirti yoksa, önemsiz olarak yorumlanması yanlış olmaz. Böyle bir durumda ailenin içinin rahat etmesi ve herhangi bir değişikliğin erken tanınması açısından nörologların önereceği aralıklarla MR çekilmesi ve muayene yapılması uygun olur.
AŞKIM YÜZÜNDEN HAYATIM KARIŞTI
SAKIZ ÇİĞNEYENLERE SİNİR OLUYORUM
AYRILDIĞIM EŞİMİ ÇOK ÖZLÜYORUM
ÖLÜM HABERLERİ BENİ ÇOK ETKİLİYOR
30 YAŞINDAKİ OĞLUM MADDE BAĞIMLISI
GÜNDÜZ YAŞADIKLARIMI GECE RÜYAMDA GÖRÜYORUM
CİNSEL İLİŞKİDEN ZEVK ALAMIYORUM
BAZEN DÜNYAM KARARMIŞ GİBİ OLUYORUM
EŞİM ÇOK SİNİRLİ VE İÇİNE KAPANIK
KIZIM KENDİNE KENDİNE KONUŞUYOR
AŞIRI SİNİRLENDİĞİMDE KEKEME OLUYORUM