Facebook kıskançlığa yol açıyor

Almanya’da yapılan araştırmada internetteki sosyal paylaşım sitesi, Facebook’un kullanıcılarda hayal kırıklığı, hoşnutsuzluk ve kıskançlık duygularına neden olduğunu ortaya çıkardı.

Almanya’da yapılan araştırmada internetteki sosyal paylaşım sitesi, Facebook’un kullanıcılarda hayal kırıklığı, hoşnutsuzluk ve kıskançlık duygularına neden olduğunu ortaya çıkardı.

facebookDeutsche Welle’nin haberine göre Almanya’da Darmstadt Teknik Üniversitesi ve Berlin Humbold Üniversitesi uzmanları ortaklaşa araştırma yaptı. Araştırmaya katılan 600 kadar Facebook kullanıcısının 3’te 1’inin Facebook’ta geçirdikleri sürede ve ardından kendilerini yalnız, yorgun, üzgün ya da memnuniyetsiz hissettiklerini bildirdi. Uzmanlar bu durumdaki en önemli etkenin kullanıcıların arkadaşlarının sayfalarında gördükleri olumlu haberler olduğunu değerlendirdi. Normalde insanların kendilerine benzeyen kişileri kıskandığını ifade eden proje yöneticisi Hanna Krasnova, kullanıcıların Facebook üzerinden diğerleriyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olduğunu ve kendilerine benzeyen insanlarla kendilerini kıyasladığını vurguladı.

ÇOK MU KISKANÇ SINIZ?

Darmstadt Teknik Üniversitesi’nden Thomas Widjaja ise, kullanıcıların Facebook’ta sürekli arkadaşlarının olumlu iletilerini gördükçe kendilerini değersiz hissettiklerini, en fazla tatil fotoğraflarının kıskançlık yarattığını söyledi. Widjaja, kıskançlık duyan bazı kullanıcıların kendileriyle ilgili olumlu haberler yazma eğilimine girdiğini, bu mesajların da genelde abartılı ya da olumsuz ayrıntıları içermediğini belirtti. Kullanıcıların girdikleri sınavdan yüksek not alınca Facebook hesapları ile bunu arkadaşlarına duyurulurken, düşük not alındığında ise bunun sözünün bile edilmediği kaydedildi. Sanal toz pempe hayatlar yaratan bu durumun diğer kullanıcıların kıskançlık duygularını depreştirdiği ifade edildi. Uzmanlar bunu bir "kıskançlık döngüsü" olarak değerlendirdi. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.