EYVAH HECELERİ TERS SÖYLÜYOR!

Aileleri derinden etkileyen bu bozukluğun tedavisinde neorobiofeedback önemli bir seçenek.

Çocukların sosyal yaşamlarını derinden etkileyen rahatsızlıklardan birisi de fonolojik bozukluk olarak bilinen artikülasyon bozukluğudur. Bu bozukluk aileleri de tedirgin eden bir durumdur. Çocuğun akademik başarısını da etkiler çözümlenmediğinde.

Bu nedenle pek çok aile çocuğunda meydana gelen bu fonolojik bozukluk için bu alanda uzman psikologların yolunu tutar. Bizde bu konuyu artikülasyon bozukluğu konusunda klinik çalışmaları olan Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Çocuk Psikologu Aynur Sayım'ın görüşlerini aldık.

Fonolojik bozukluk nedir sorumuza Sayım; "Konuşma seslerinin yanlış çıkartılması ve dilde farklı bir anlam yaratan seslerin oluşturulmasındaki zorluktur" cevabını verdi. Uzman Çocuk Psikologu Aynur Sayım'a göre "bu sorunu yaşayan kişi, yaşına ve lehçesine uygun, gelişimsel olarak çıkartması beklenen sesleri çıkartamaz. Bu durum okul ya da mesleki başarısını, toplumsal iletişimini bozmaktadır." Çözülmediği zaman mesleki başarısızlığa neden olacağı vurgusunu yapan Sayım, "bozukluğun şiddetinin önemli olduğunu" belirtti. Sayım'a göre "artikülasyon bozukluğunun şiddeti konuşmada küçük ve önemsiz aksaklıklardan tamamen anlaşılmayan bir konuşmaya kadar değişme gösterebiliyor.". 

Bu sorunu yaşayan kişilerin en çok yaşadığı sorunlardan birisi de söylenme sırasında harflere verilen seslerin yanlışlığıdır. Aynur Sayım "söylenmesinde en sık yanlışlıkların yapıldığı sesler yaşla düzelmesi beklenen seslerdir" diyor ve "bunların (l,r,s,z,ş,ç ) olduğunu aktarıyor." Uzman Psikolog Sayım, "bu kişilerin aynı zamanda, heceler ve sözcükler içindeki seslerin sıralanmasında ve seçilmesinde de hatalar yaptıklarını anlatıyor. Örneğin "bu çocuklar "sor yerine ros gibi" derler bilgisini veriyor.

Neler eşlik eder?

Peki bu rahatsızlığa eşlik eden başka şikayetler var mı sorumuza Uzman Çocuk Psikologu Aynur Sayım evet var yanıtını veriyor. "İşitme bozukluğu, konuşma organlarındaki bozukluklar bunlardandır, örneğin yarık damak gibi…" Sayım'a göre, nörolojik durumlar, zeka engeli ya da psikolojik sorunlar da artikülasyon bozukluğuna eşlik edebilirler. 

Sıklığı nedir?

Klinik çalışmalarda yaptıkları tedavilerle çok yüz güldürücü sonuçlar aldıklarını aktaran Sayım artikülasyon bozukluğunun sıklı konusundaki sorumuza, 6-7 yaşta %2-3, 17 yaşın üzerinde ise % 0.5 oranında görülmekte olduğunu söyledi.. Aynur sayım klinik tecrübeleriyle erkeklerde daha sık görülmekte olduğuna tanık olduklarını belirtti.

Tedavisi nasıldır?

Aynur Sayım tedavinin tek ayakla yürütülemeyeceğini fonolojik bozukluğun bir ekip çalışması ile tedavi edilmesi gerektiği görüşünde. "Tedavide psikiyatrik yardım, konuşma terapisi ve psikoterapi birlikte yürütülmelidir" diyen Sayım "bazı vakalarda nörolog ile işbirliğinin de gerektiğini" belirtti. Aynur Sayım'a göre tedavide çok önemli diğer iki ayağının da ailenin ve okulun danışmanlığı… Aile ve okulu mutlaka yaptıkları tedaviye dahil ettiklerini bunun çok yararını gördüklerini anlatan Sayım, tedavide neurobiofeedback çalışmalarını psikoterapi çalışmalarının içinde kullandıklarını ve aldıkları sonuçlara bakıldığında bunun konuşma bozukluklarında etkili bir yöntem olarak önemli bir seçenek olduğunu sözlerine ekledi.

Uğur İlyas Canbolat

KAYNAK: www.hurriyet.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.