Eve hapsolan şizofrenlerin umudu oldular

Aksaray Toplum ve Halk Sağlığı Merkezi'nde, şizofreni ve bipolar rahatsızlığı nedeniyle eve hapsolan hastalar, çeşitli etkinliklerle rehabilite edilerek toplumdan kopmamaları sağlanıyor.

Aksaray Toplum ve Halk Sağlığı Merkezi'nde, şizofreni ve bipolar rahatsızlığı nedeniyle eve hapsolan hastalar, çeşitli etkinliklerle rehabilite edilerek toplumdan kopmamaları sağlanıyor.

sizofreniDevlet Hastanesi bünyesinde kurulan merkezin sorumlusu psikolog Aykan Gürkan, merkezde 4'ü erkek 12 hastanın bulunduğunu söyledi.

ŞİZOFRENİ HAKKINDA HER ŞEY

Şizofreni ve bipolar rahatsızlığı teşhisi konulan hastaların evlerinden servis aracı ile alınarak merkeze getirildiğini ifade eden Gürkan, şunları kaydetti: “Sabahları yaptığımız toplantının ardından gazete okuma seansımız oluyor. Bu seansta hastalarla birlikte gazete okuyup fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu sayede onların günlük yaşamdan kopmamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Gazete seansından sonra ise Halk Eğitim Merkezi'nden gelen el işi öğretmenlerimiz, hastalarımızla birlikte el işi yapıyor. Merkeze gelen hastalar, hem vakitlerini olumlu geçirmiş oluyor, hem de içine kapandıkları kabuklarını kırmaları kolaylaşıyor.”

“BİZİM İÇİN DAHA ÇOK HASTA DAHA ÇOK FAYDA DEMEKTİR”

Gürkan, merkezde hastalara sabah kahvaltısı ve öğle yemeği de verdiklerini dile getirerek, öğle yemeğinin ardından akşama kadar kitap okuma seansının ve el işi eğitimlerinin devam ettiğini söyledi. Akşam hastaların yine servis aracı ile evlerine bırakıldığını anlatan Gürkan, “Hastalar burada kendilerini iyi hissedene kadar kalabiliyor ve verdiğimiz hizmet tamamen ücretsiz. Ailelerin tek yapması gereken, hastaneden 'şizofren ya da bipolar hastasıdır' raporu alması ve bize başvurması. Ailesinde bu tür hastalar olanlara bize başvurmalarını öneriyoruz. Bizim için daha çok hasta daha çok fayda demektir. Hem aileler kendilerine vakit bulmuş oluyor, hem de eve kapanmak zorunda kalan hastalar evlerinden çıkmış ve değişik aktivitelerle insanların içine karışmış oluyor” diye konuştu. Birçok hasta ve ailesinden uygulamaya ilişkin çok olumlu değerlendirmeler aldıklarını vurgulayan Gürkan, ailelere; bu tür hastaları eve kapatmak yerine kendilerine göndermelerini tavsiye etti. A.A  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.