Eskimeyen aşk için 10 altın kural

Aşkın halis hale gelmesi için bazı işlemler şart. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aşkın kalıcı hale gelmesi için 10 önemli aşamaya dikkat çekiyor. Aşkın eskimemesi için Tarhan’ın önerilerine kulak vermekte fayda var.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü-Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan Mesnevi Terapi, Yunus Terapi’den sonra yeni kitabı Aşk Terapi’yi okurlarıyla buluştu. Aşkın 5N 1K’sını ele adlığı kitabında yazar Tarhan, “kime âşığım, aşk nedir, neden âşığım, ne şartlarda âşık oldum, nasıl âşık oldum, aşkımın zamanlaması nasıldı, aşkımı nasıl sürdürülebilir hale getirebilirim...” gibi birçok sorunun cevabını da sunuyor.  Eğer aşk otantik sevgi ise halis hale gelinceye kadar uzun işlemlerden geçmelidir diyen Tarhan, ham iken pişmek, yanmak ve olgunlaşmak gerektiğine vurgu yapıyor. Tarhan aşkın içinde muhteşem bir bilgi olması gerektiğinin de altını çiziyor. Aşkın bir oyun olarak betimleyen Tarhan, eskimez bir aşk için 10 kuraldan bahsediyor: - En az kendini düşündüğün kadar karşındaki insanı da düşün. Böyle olursa aşkın karşılık bulur.

- Davranışlarının doğal sonucunu yaşamaya fırsat ver. Örneğin, eşiniz size hakaret etti ise özür dilemesini beklediğinizi ona hissettirin. - Otantik aşkı en iyi ifade eden kelime şefkattir. Çünkü şefkatte karşılık beklentisi yoktur, ücret istenmez. - Ağlamak sorun çözmez. İçinde ağlama olan aşklar ücret ve karşılık görme beklentisini ifade eder. Maşukunu kusurları ile seven ağlamaz, kabullenir. - Sözlerinin ve davranışlarının sorumluluğunu üstlen. - Kontrol edemediğin veya gücünün yetmeyeceği bir şeye âşık olduysan kavuşma imkânı olmadığı için ömür boyu aşk kurbanı olarak yaşayacağını kabullen. - Sevdiğinle çatışma yaşıyorsan dürüstçe mücadele et. İstediğini söyleyen istemediğini duyar, istediğini yapan istemediğini yaşar kuralını unutma. İyi ve dürüst bir kavga insanı şaşırtan ve üzen şeyleri ortaya çıkardığı için aşka ümit verici etki katar. - Eskimez aşklar sıradan yaşantıyı şaşırtıcı keşiflerle süsleyenlere isabet eder. “Seni ne heyecanlandırır, ölmeden önce ne yapmak istersin, gizli hayalin ne, beni neden seviyorsun, şu anda ne düşünüyorsun?” gibi sorular uzun ilişki körlüklerini gideren keşif yolculuklarıdır. - Takdir, övgü, onay, iltifat ve güzel sözleri kullanmak sevdiğine ikram etmek değildir, birlikte yaşamanın kirasını ödemektir. İlişkisinin kirasını ödemeyen, iyi ilişkiyi hak etmiyor demektir. - Bediüzzaman “ Aşk çekici bir güzelliğe yönelmiş çılgın bir cezbedir” diyor. Aşkı ebedileştirmek için mecazi aşkı hakiki aşka çevirmek, yani âşık olunan kişinin ilahi ve sonsuz güzelliğin bu dünyadaki bir yansıması olduğunu düşünerek sevme sırrını unutmamak gerekir. Böylece cezbenize mesafe koyarsanız aşkı çılgınlaştırmamış olursunuz. Yanmadan içiniz ısınabilir, sonsuz hayatta kavuşma ümidiyle aşkınız canlı kalır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:10 Şubat 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.