'Eşimle aramızda uçurum var'

"Yurtdışına evlenerek geldim. Eşimle baştan çok iyi anlaşıyorduk ama kızımızdan sonra aramıza uçurumlar girdi."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

 

 

SORU Yurtdışına evlenerek geldim. Eşimle baştan çok iyi anlaşıyorduk ama kızımızdan sonra aramıza uçurumlar girdi. Korkunç tartışıyoruz. Burada kimseyi tanımıyorum. Yardım alacak kimse yok. Eşim çocuğumuzu elimizden alırlar, yardım alma diyor. CEVAP Yazdığınıza göre ortada ciddi ve çözümlenmesi gereken bir sorun var. Bir sorun var ve sürerken, "çocuğumuzu elimizden alırlar" demek sorunun çözümüyle uzaktan yakından ilgili değildir ve sanki dolaylı olarak sorun sürsün demektir. Sorunun çözümü açısından "çocuğunuzun elinizden alınmasına" gelene kadar yapacak çok şey var: Önce aranızdaki uçurumun nedenini eşinizle birlikte araştırıp nedeni ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerde bulunabilirsiniz. Bu aşamada duygu ve düşüncelerinizi samimi olarak birbirinize anlatmanız önemlidir. Birlikte çözemezseniz, yardım için önce aile doktorunuza, sonra doktorunuz gerek görürse, psikiyatriste başvurabilirsiniz. Çocuğunuzla ilgili karar sosyal hizmet uzmanlarının aileyi değerlendirmesinden sonra verilir. Bu aile ortamı sürerse, çocuğunuzu ruhsal yönden ve ileride kişilik yönünden zaten kaybedersiniz; yalnız bedeni sizinle birlikte olur. SORU Eşim psikolojik tedavi görüyor olmasına rağmen hala çok sinirli ve eşimin bu hali beni çok etkiliyor.  Bir oğlumuz  var ona sinirli davranıyor ve çocuğu  korkutuyor. Bu durum çocuğun psikolojisini büyüyünce etkiler mi? CEVAP Aile üyelerinden birinin rahatsızlığı genel olarak diğer aile üyelerini de olumsuz etkiler. Erkek çocuklar babalarını örnek aldıkları için, onun davranışlarını benimser ve yaparlar. Korkutma çocuğu ileride çekingen, ürkek, pısırık, hakkını koruyamayan biri yapabilir. Bu durumun temel çözümü, eşinizin tedavisinin istenen amaca yönelik olarak iyileşmesini sağlamasıdır. SORU Koah hastası bir babam var. Çok sinirli ve asabi ama biz bunun önüne geçemiyoruz. Tedavi olsun istiyoruz ama kabul etmiyor. Hastalığından dolayı hastaneye gitmeyi çok seviyor. Oraya gittiği zaman psikolojik olarak rahatladığını gözlemledik ama 4 senedir böyle devam ediyor. CEVAP KOAH hastalarında beyne yeterince oksijen gitmemesi bazı belirtilere neden olabilir. Kronik hastalığın getirdiği hareket kısıtlılıkları, yaşam kalitesinin düşmesi, işlevlerini tam olarak yerine getirememe de ruhsal belirtilere neden olur. Babanızı KOAH için hastaneye götürdüğünüzde doktoru daha iyi olacağını ve bazı belirtileri gerekçe göstererek psikiyatriye yönlendirebilir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.