Eşim çok aşırı titiz

Eşim çok titiz banyoda en az 1,5 saat kalıyor. Ona göre her şey pis. Ellerini üç defa yıkıyor. Kıyafetlerini 1-2 defa giydikten sonra yıkatıyor. Elektronik aletleri sürekli silip poşet geçiriyor, kullanacağım zaman ellerini yıka ondan sonra elle diyor.

CEVAP Bu belirtiler hem kişiyi, hem de yakın çevresini sıkıntıya sokar. Kişinin kendisi bunları yapıp zaman kaybederek ve yapmayınca huzursuz olarak sıkıntı yaşarken, yakın çevresi de bunları yapmaya zorlandığı için sıkıntı yaşar. Bu belirtiler obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) temel belirtilerinden olan yineleyici davranışlardır (kompulsiyon). Belirtiler davranışla ilgili olduğu için tedaviden yarar görme olasılığı çok yüksektir. Özellikle davranışçı teknikler yararlı olur. Eşinizin bir psikiyatriste başvurması uygun olur.

SORU Ağız kokusundan eşim çok rahatsız oluyor. Bu durumdan hiç hoşlanmıyorum sigara kullanıyorum eşim de kullanıyor. Bu durum için doktora hiç gitmedim bana yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP Ağız kokusu çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bunlar arasında diş hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, sigara içme, yenilip içilenler ilk sıralarda yer alır. Ağız kokusunun neye bağlı olduğu anlaşılırsa, çözümü de daha kolay olur. Örneğin, ağız kokusu sigara içmeye bağlıysa, temel çözüm sigarayı bırakmaktır (eşlerin ikisinin de bırakması). Bunun için Sağlık Bakanlığı'nın ve özel hastanelerin verdiği bırakma hizmeti vardır. Bırakma kararı yoksa, her sigara içmeden sonra ağız yıkanıp dişler fırçalanabilir. Ağız kokusu diş veya diş eti hastalıklarına bağlıysa, o yönde tedavi gerekir.

SORU İş yerimdeki problemler ve ailemin sağlığındaki bazı problemler ile ilgili olarak agresifleştim zannedersem ailem soru sorduğunda onlara ters cevaplar veriyorum. Dışarıda sakin olmam gereken durumlarda çok fevri davranıyorum. Bu sanki alışkanlık oldu.

CEVAP Davranışlarımızın belirlenmesinde kişilik özelliklerimiz kadar, yaşadığımız olumsuz nitelikteki olayların ve çevresel etkenlerin de rolü vardır. Olayların bizi ve davranışımızı etkileyerek olumsuz sonuçlara yol açmasında stresle baş etme gücümüz de önemlidir. Değişikliklerin farkında olmak olumlu bir özellikken, bunun ardından stresle baş etme tekniklerinin uygulanması olumsuz sonuçları önleyecektir. Bu konuda bir psikiyatristten yardım alabilirsiniz.

 

EŞİM AŞIRI TİTİZ

BAZEN DÜNYAM KARARMIŞ GİBİ OLUYORUM

EŞİM ÇOK SİNİRLİ VE İÇİNE KAPANIK

SÜREKLİ EVHAMLIYIM

KIZIM KENDİNE KENDİNE KONUŞUYOR

EŞİMLE ARAMDA 21 YAŞ VAR

AŞIRI SİNİRLENDİĞİMDE KEKEME OLUYORUM

KARIMA KARŞI HİÇ SEVGİM YOK

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:29 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.