Erken ergenlik nedir

İşte kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaşları arasında yaşanan erken ergenliğin nedenlerin, neler yapılması gerektiği ve belirtileri.

İşte kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaşları arasında yaşanan erken ergenliğin nedenlerin, neler yapılması gerektiği ve belirtileri.

Kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaşları arasında yaşanan ergenliğin, ne zaman erken ergenlik olarak değerlendirileceğini anlatan uzmanlar, bu durumda neler yapılması gerektiğinin de altını çizdi. “Ergenlik hormonlarının erken faaliyete geçmesi sonucu kız çocuklarında göğüs büyümesinin 8 yaş, erkek çocuklarında ise testis büyümesinin 9 yaşından önce başlaması “Erken Ergenlik” olarak kabul edilir. Bir kız çocuğunda 10 yaşından önce adet görme erken ergenlik olarak değerlendirilmelidir. Genital bölge ve koltukaltında kıllanmanın kızlarda 8 erkeklerde 9 yaşından önce başlaması da erkendir. Erken ergenliğe giren kızların çok az bir kısmında buna neden olabilecek altta yatan ciddi bir problem var iken erkek çocuklardaki erken ergenlikte ciddi problem olasılığı daha yüksektir. Erken ergenlik, şişman kız çocuklarında, 2.5 kg.ın altında doğmuş çocuklarda ve tüp bebek, aşılama ve benzeri yardımcı üreme yöntemleri kullanılarak dünyaya gelen çocuklarda daha sık görülmektedir.”

ERGENLİKLE İLGİLİ HER ŞEYİ ÖĞRENİN

ERKEN ERGENLİK YAŞAYAN ÇOCUKLARDA DEĞERLENDİRME VE TEDAVİ

“Erken ergenlik olguları hem altta yatan neden hem de tedavi açısından bir çocuk endokrinoloji uzmanınca değerlendirilmelidirler. Muayeneden sonra gerekli ise hormon düzeylerine, elbilek grafisi ile çocuğun kemik yaşına ve kız çocuklarda pelvik ultrasonografi ile rahim/yumurtalıkların boyut ve görünümlerine bakılır. Bulgular erken ergenlik ile uyumlu ise tedavi verilir. Bu çocuklarda ergenlik durdurma tedavisi ile hem erken ergenliğe girilmesinin yaratacağı psikolojik yük hem de kemiklerin erken kapanmasına bağlı boy kaybının önüne geçilebilir. Ancak her erken ergenlik olgusunda tedavi gerekmez. Bazen ergenlik bulguları erken başlamakla birlikte ergenliğin ilerleme hızı yavaştır, hormonal aktivasyonu düşüktür ve çocuğun kemik yaşı ilerlemesi fazla değildir. Böyle olgularda tedavi gerekmeyebilir.” HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:15 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.