Erkeklerde depresyon fark edilmiyor

Kendini güçlü hissetmek isteyen erkekler problemleri reddetme eğiliminde oldukları için depresyonu fark edemeyebiliyor.

Öyle ki depresyonların duygularla ilişkili olan semptomları yerine daha çok yorgunluk gibi fiziksel semptomlarından bahsetmeyi tercih ediyorlar… Klinik depresyon bir ‘’kadın hastalığı’’ olarak düşünülürken, ABD’de 6 milyondan fazla erkek her sene depresyona girmektedir. Maalesef kadınsal bir durum olarak etiketlenmiş depresyon imajı erkeklerin kendilerindeki klinik depresyon semptomlarını fark edip yardım istemelerini engeller.

ERKEKLERDE DEPRESYON

Esasen depresyon her iki cinsiyeti de etkiler. İlişkileri bozar ve işi ve günlük aktiviteleri engeller. Erkeklerdeki depresyon semptomları kadınlardaki depresyon semptomlarına benzerdir. Fakat erkekler bu semptomları farklı ifade etme eğilimindedir. Depresyonun yaygın semptomları normal şartlarda zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı, yorgunluk, iştah kaybı, uyku bozuklukları ve apatidir. Kadınlarda depresyon daha çok üzüntü ve değersizlik gibi duygulara sebep olur. Erkeklerde ise, asabi, agresif ve düşmanca tavırlar görülür.

NEDEN ERKEKLERDEKİ DEPRESYON YAYGIN OLARAK FARK EDİLMEZ?

Erkeklerdeki depresyonun fark edilmemesinin birçok nedeni vardır. Örneğin, erkekler ‘’güçlü’’ olmak zorunda olduğu için problemleri olduğunu reddetme eğilimindedir. Ve Amerikan kültürüne göre, duyguları ifade etmek feminen bir özelliktir. Sonuç olarak, depresyondaki erkekler depresyonlarının duygularla ilişkili olan semptomları yerine fiziksel semptomlarından bahsetme eğilimindedir yorgun hissetmek gibi.

ERKEKLERDE DEPRESYON SEKSÜEL TUTKUYU VE PERFORMANSI ETKİLER Mİ?

Evet. Erkeklerde depresyon seksüel tutkuyu ve performansı etkiler. Maalesef, bazı antidepresanlar ve diğer ilaçlar da buna sebep olur. Erkekler çoğunlukla cinsel problemlerini ifade etmeye gönüllü değillerdir. Çoğu problemlerin erkeklikleriyle ilişkili olduğu yanılgısına düşer, esasen bu durum klinik depresyon denen tıbbi bir durum sebebiyledir.

ERKEKLERDE DEPRESYONUN GÖZLEMLENEBİLİR SEMPTOMLARI NELERDİR?

Erkekler üzüntü gibi depresyonun daha tipik işaretlerini pek sergilemezler. Erkeklerdeki depresyon duygularını ifade etmek yerine saklamalarına neden olabilir, daha asabi ve sinirli gözükebilirler. Bu sebeplerden ötürü, birçok erkek doktorlar ve diğer sağlık uzmanları da problemin depresyon olduğunu göremeyebilir.

ERKEKLERDE TEDAVİ EDİLMEMİŞ DEPRESYONUN SONUÇLARI NELERDİR?

Erkeklerde depresyonun yıkıcı sonuçları olabilir. CDC raporları, ABD’deki erkeklerin kadınlardan dört kat daha fazla intihar olasılığına sahip olduğunu gösterir. ABD’de intihar edenlerin %75-80’i erkektir. Yine de daha fazla kadın intihar girişiminde bulunur, fakat hayatlarını sona erdirmede daha fazla erkek başarılı olur. Bunun nedeni erkeklerin intihar girişimlerinde daha öldürücü yöntemler kullanması olabilir, örneğin yüksek dozda ilaç almak yerine silah kullanmak gibi.

NEDEN ERKEKLERDE DEPRESYONU KABUL ETMEK BU KADAR ZORDUR?

Toplumumuzda erkeklerin nasıl davranmak üzere yetiştirildiğini anlamak depresyonlarını teşhis ve tedavi etmede özellikle önem taşır. Erkeklerdeki depresyonun izi kültürel beklentilerde sürülebilir. Erkekler başarılı olmalıdır. Duygularını dizginlemelidirler. Kontrollü olmalıdırlar. Bu kültürel beklentiler depresyonun gerçek semptomlarından bazılarını maskeleyebilir, bunun yerine erkekler agresif ve öfkeli olabilirler daha çok kabul gören “sert erkek’’ davranışı.

ERKEKLERDE DEPRESYONA BİR UTANÇ (STİGMA) MI EKLİDİR?

Evet. Ve erkekler genel olarak depresyon utancıyla başa çıkrken zor zamanlar geçirirler. Depresyonlarıyla daha çok alkol ve uyuşturucu kullanarak ve/veya diğer riskli davranışlar peşinde koşarak başa çıkma eğilimindedirler. Erkeklerin çoğu depresif hisleri hakkında arkadaşları veya aileleriyle konuşmaktan kaçınır. YAŞLI ERKEKLERDE

DEPRESYON YAYGIN MIDIR?

Her ne kadar depresyon yaşlanmanın normal bir parçası olmasa da, yaşlı erkekler kalp rahatsızlığı, felç, kanser gibi tıbbi durumlar ve depresyona katkıda bulunan diğer stres yaratıcı faktörlerle karşı karşıya kalabilir. Örneğin, gelir ve anlamlı iş kaybı vardır. Emeklilik birçok erkek için zordur, çünkü rutinleri bozulur. Bu değişiklikler hissettikleri stresi arttırabilir, ve özsaygı yitimi depresyona katkıda bulunur. Ayrıca, aileden kişiler ve arkadaşların ölümü, sağlık problemlerinin başlaması ve bazı ilaçlar erkeklerde depresyona katkıda bulunur.

ERKEKLERDE DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Depresyonda olanların %80’den fazlası hem kadın hem de erkek antidepresanlar, psikoterapi veya her ikisinin karışımıyla başarılı bir şekilde tedavi edilir. Eğer depresyonda yardım için kimi arayacağınızdan emin değilseniz, Ulusal Mental Sağlık Enstitüsünden aşağıdaki listeyi kontrol edin: Toplum mental sağlık merkezleri Çalışan yardım programları Aile hekimleri Aile servisleri, sosyal aracılar Sağlık koruma organizasyonları Hastanelerin psikiyatri servisleri ve ayakta tedavi klinikleri Yerel tıbbi ve veya psikiyatrik cemiyetler Psikiyatrist, psikolog, sosyal görevli veya mental sağlık danışmanları gibi mental sağlık uzmanları Özel klinikler ve tesisler Devlet hastaneleri ayakta tedavi klinikleri Üniversite veya tıp okullarına bağlı programlar...

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:01 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.