ERKEKLER NEDEN ALDATIR?

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Erkekler neden aldatır? Aldatan erkeklerin ifadesiyle “bir çiçekle bahar geçmez” dedikleri için mi yoksa evliliklerinin artık alışkanlık haline gelmesi mi asıl neden? Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlattı…

 


Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat erkeklerin neden aldattıkları üzerine önemli değerlendirmelerde bulunuyor. Nesil yayınlarından çıkan “Kadın Psikolojisi” kitabında Rektör Tarhan konuyu ayrıntısıyla irdeliyor.

İLİŞKİYE EN ÇOK YIPRATAN ALIŞKANLIKLAR

“Eşini aldatan erkeklere bu davranışlarının sebebi sorulduğunda, alman cevap çoğu zaman, "bir çiçekle baharın geçmeyeceğedir. Aslında bunun en önemli sebebi, eşiyle yaşadığı evliliğin monotonluğu ve renksizliğidir. Bir ilişkiyi en çok yıpratan şey alışkanlıktır. Her evlilik de bir müddet sonra alışkanlık hâline gelir.

Bir şeyin alışkanlık hâlini almaması için farklı şekillerde sunulması gerekir. İnsan, eğer ilişkilerini renkli ve çeşitli hâle getirebilirse, alışkanlık tehlikesinden kurtulur. Toplumlarda her şeyi klâsik yaşayarak mutlu olan insanlar da vardır; ama yeni şeyler keşfetmenin mutluluğu ayrıdır. Evlilikte yaşama uygun davranabilmek önemlidir. Beyne sadece belli zevk alanları öğretilirse o olmadığı zaman yaşam sebebinin ortadan kalkacağı düşünülür. Meselâ eşler, cinsellikleri zayıfladığında farklı zevk alanları keşfedebilirler.

Kadın erkek ilişkisinde üç aşama vardır. Birincisi arkadaşlık aşamasıdır, insanî ilişkiler içerisinde giden süreçtir. İkincisi sevgililik, üçüncüsü ise cinsel beraberliktir.

EVLİLİK KARARI İÇİN 5 DAKİKALIK GÖZ TEMASI YETİYOR


Yapılan bir dizi araştırmada, test amacıyla, birbirini hiç tanımayan insanlara, karşı cinse beş dakika gözlerini hiç ayırmadan bakmaları tavsiye edildi. Sonradan bu kişilerin bir kısmı evlenmeye karar verdiler. Karşılıklı bakışmanın, şu anda tam olarak bilinemeyen bir sebeple, âşık olmayı hızlandırma etkisi yaptığı gözlendi.

Yakın arkadaşlık ilişkisi insanların cinsellik boyutu olmadan birbirlerinden hoşlanmalarıyla başlar, sevgiyle devam eder ve cinsellikle noktalanır. Bu aşamaları insan, daha çok sıkça görüştüğü ya da bütün gününü beraber geçirdiği insanlarla yaşar. Yani insan, iş yerinde birlikte çalıştığı kişinin bazı tutum ve davranışlarından etkilenerek ilişkisini derinleştirebilir.

EVLİLİĞİ İYİ GİDENLER DE MECERA OLSUN DİYE ALDATIYOR

Evliliği iyi giden kişilerin aldatmaları, macera düşüncesiyle olur. Kişiler bunun sonunda ciddî bir suçluluk ve pişmanlık hisseder. Aldatan eşler genellikle "Ben eşimi duygusal olarak değil, sadece cinsel olarak aldattım." iddiasında bulunur. Fakat cinsel beraberliğin devamı hâlinde duyguların buna katılmaması, beraber olunan kişiyle duygusal bağ oluşmaması mümkün değildir. Bunu erkek hissetmese de kadın hisseder.

Cinselliği genel duygulardan ayırmak, ilkelliktir. Bu duygu, insan hayatında özel ve önemli biriyle paylaşacağı bir davranış olduğundan, böyle durumlarda kişi bunun suçluluğunu hissetmelidir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:23 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.