Erkekler kadınlardan daha mutlu

Barem Research'ün yaptığı araştırmaya göre, insanları sahip oldukları para miktarı değil, yaşanılan toplumda görece statüleri mutlu ediyor.

Barem Research'ün yaptığı araştırmaya göre, insanları sahip oldukları para miktarı değil,  yaşanılan toplumda görece statüleri mutlu ediyor.

Barem Research, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu kapsayan 58 ülkede  yaptığı WIN/GIA “Global Mutluluk Barometresi” araştırmasının Türkiye halkasını  gerçekleştirdi. Türkiye'den 1031 kişi olmak üzere 58 ülkede 52 bin 913 kişi ile yüz yüze,  telefonla veya online görüşme yapılarak gerçekleştirilen araştırma, ekonomiye  ilişkin umutsuzlukların, yeni yılda mutluluk duygusunu azaltmadığını gösteriyor.  Bireylere mutlu veya mutsuz olup olmadıkları sorulduğunda, global net mutluluğun  yüzde 40 olduğu görülüyor. Mutluluk, ekonomik umut tarafından destekleniyor olmasına rağmen, çoğu  zaman ekonomik karamsarlığa boyun eğmeyi reddediyor. 2012 yılı ekonomisi hakkında  umutsuz olan “karamsar”ların yüzde 42'si genel olarak mutlu olduklarını  söylüyor. Ekonomik karamsarlığa rağmen Avrupa ülkelerinin çoğu mutlular arasında  yer alıyor. Araştırma global ekonomi liginde basamakları hızla tırmanmak için yoğun  mücadele veren ulusların çok sayıda mutsuz birey yarattığını gösteriyor. Çin'in  net mutluluk puanı olan 25, global ortalamanın yaklaşık yarısı seviyesinde  bulunuyor. Buna karşın ekonomik açıdan baskı altında olan İspanyollar'ın net  mutluluk puanı 55 düzeyinde.

DÜNYA GENELİNDE MUTLULUK

Dünya genelinde görüşülen kişilerin yüzde 53'ü kendini mutlu hissettiğini  belirtirken, yüzde 13'ü “mutsuz” hissettiğini dile getiriyor. “Ne mutlu ne de  mutsuz” olduğunu belirtenler ise yüzde 13'ü oluştururken, mutlu veya mutsuz  olduğuna ilişkin herhangi bir yanıt vermeyenlerin oranı da yüzde 3 seviyesinde  kaldı. Araştırma, sahip olunan para miktarının değil, yaşanılan toplumdaki  göreceli statünün insanları mutlu ettiğini gösteriyor. Yıllık geliri ortalama 1000 dolardan daha az olan en yoksul ve bundan 50  kat daha fazla olan en zengin ülkelerde yürütülen araştırmaya göre, zengin  ülkelerde insanlar mutludur, fakir ülkelerde mutsuzdur gibi bir sonuç çıkmıyor.  Ancak, mutluluğun kişinin yaşadığı toplumda sahip olduğu görece statüyle  belirlendiği görülüyor. Araştırmada gelirleri bakımından toplumun üst yüzde  20'sinde yer alan kişilerin mutluluk puanı (Net Mutluluk: 51), alt sınıfta yer  alan kişilerin mutluluk puanının (Net Mutluluk: 27) yaklaşık 2 katı kadar.

ORTA YAŞLILAR MUTLU OLMAKTA ZORLANIYOR

Mutluluk üzerine yapılan bu global araştırma; 51-65 yaş arası orta yaşlı  kişilerin, gerek 30 yaş altı (Net Mutluluk: yüzde 44) gerekse de 65 yaş üstü (Net  Mutluluk: yüzde 43) kişiler ile karşılaştırıldığında daha düşük net mutluluk  (yüzde 33) puanına sahip olduğunu gösteriyor. İşsiz ve emeklilerde net mutluluk puanı ortalamanın altında bulunuyor.  İşsizlerde yüzde 20 ile yüzde 40 olan toplum ortalamasının yarısı, emeklilerde  ise yüzde 34 düzeyinde.

İNANÇ MUTLU EDİYOR

Araştırma, herhangi bir dine mensup olmadığını söyleyen kişilerin, dini  inancı olanlara kıyasla daha az mutlu olduklarını gösteriyor. Net Mutluluk Puanı  Katolik ve Protestanlarda yüzde 54, Yahudilerde yüzde 50, Hindularda yüzde 43,  Müslümanlarda yüzde 42 iken herhangi bir dine mensup olmayanlarda yüzde 27'ye  kadar düştü. Araştırmanın yürütüldüğü dini gruplar arasında, yalnızca Ortodoks  Hristiyanların (yüzde 27) global net mutluluk ortalamasının altında kaldığı  görülüyor.

TÜRKİYE DÜNYA ORTALAMASINA GÖRE DAHA AZ MUTLU

Araştırmanın Türkiye ayağına bakıldığında ise Türkiye'de yaşayanlar  mutsuz değil ama dünya ortalamasına göre daha az mutlu görünüyor. Global ekonomi liginde basamakları hızla tırmanmaya çalışan bir ülke olan  Türkiye'nin bu durumu ekonomiden umutlu olunmasını sağlıyor, ancak yarattığı  stres aynı zamanda çok sayıda mutsuz insan yaratıyor. Türkiye'de erkekler kadınlara, çalışanlar emekli ve işsizlere, üst  sosyoekonomik statü gruplarındaki insanlar alt sosyoekonomik statüdeki gruplara  göre daha mutlu görünüyor. WIN-Gallup International Başkanı Jean-Marc Leger de araştırmaya ilişkin  değerlendirmesinde 2012'nin başında elde edilen temel bulguların güven verici  olduğunu belirtti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Mart 2012Yayınlanma Tarihi:17 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.