Erkekler kadınlardan az yaşıyor

Bilim dünyasındaki gelişmeler sayesinde, her geçen yıl insan ömrü biraz daha uzuyor. Erkekler kadınlardan az yaşıyor.

Bilim dünyasındaki gelişmeler sayesinde, her geçen yıl insan ömrü biraz daha uzuyor. Erkekler kadınlardan az yaşıyor. Ancak bu konuda kadınların erkeklerden daha şanslı olduğunu söylemek mümkün, zira tıptaki ilerlemelere rağmen erkekler hala kadınlardan daha az yaşıyor.

Çalışmalar, ortalama insan ömrünün eskiye oranla uzamasına rağmen, erkeklerin kadınlardan daha az yaşamaları konusunda bir değişiklik sağlanamadığını gösteriyor. kadinlaruzunyasiyorLos Angeles’taki Wisconsin-Madison Üniversitesi Yaşlılık ve Sağlık Demografi Merkezi’nden bilim adamı Hiram Beltrán-Sánchez’e göre, erkeklerin ömürlerinin kadınlardan kısa olmasının iki ana nedeni var: Sigara içmek ve kalp hastalıkları. Hiram Beltrán-Sánchez, “Proccedings oft the National Academy of Sciences“ dergisinde yayınladığı bilimsel araştırma, özellikle bu iki etkene odaklanıyor.

SİGARA İÇMEK ERKEN ÖLÜM İHTİMALİNİ % 30 ARTIRIYOR

Eskiden insanların genelde bulaşıcı hastalıklar yüzünden öldüğü vurgulanan araştırmada, günümüz insanının yaşamında özellikle orta yaş sonrası kronik rahatsızlıkların ortaya çıktığı belirtildi. Araştırmacılar bu durumun özellikle erkeklerde daha bariz gözlenebildiğini vurguluyor. Araştırmaya göre, bir erkeğin bir kadından daha erken ölme olasılığı sigara içiyorsa yüzde 30 artıyor. Hollanda, Belçika, Avustralya gibi genç erkeklerin sigaraya erken başladıkları ülkelerde bu oran yüzde 40’a kadar çıkıyor.

ERKEKLERİN KALBİ DAHA ÇOK 'TEKLİYOR'

Araştırma sonuçlarına göre, erkeklerin erken ölmelerinin ikinci nedeni; kalp rahatsızlıklarına yatkın olmaları. Bu alandaki hastalıklar, 50 ile 60 yaş arasındaki erkeklerin erken ölüm olasılığını kadınlara göre üç kat artırıyor. Kalp rahatsızlıkları ve inme nedeniyle erkeklerin erken ölme olasılığı, kadınlara oranla yüzde 40 daha fazla. Araştırmacılar, kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarındaki artışı, erkeklerin yağlı yiyeceğe daha fazla eğilim göstermelerine bağlıyor. Yağlı yiyeceklerin, yüksek tansiyon ve iyi HDL-kolesterol değerlerinin düşük olmasına neden olduğu hatırlatılıyor.

KADINLAR DAHA UZUN YAŞIYOR

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadıklarını Dünya Sağlık Örgütü de onaylıyor. Almanya’da bu yıl içersinde doğan kız çocuklarının yaşam beklentisi ortalama 83,5 yıl olarak hesaplanırken, erkek çocuklarda bu rakam sadece 79 yıl olarak belirlendi. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:10 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.