Erkekler ayrılık acısını nasıl atlatır?

'Erkekler Ağlamaz' şarkısının adını değiştiriyoruz: erkekler de ağlar, hatta ayrılık acısını daha geç atlatırlar fakat belli etmezler.

Şarkı için biraz uzun bir isim olabilir, fakat gerçeklik payı oldukça yüksek. Kadınlar genellikle zor bir ayrılığı çok daha hızlı atlatıyorlar. Gerek alışveriş, bakım gerekse kız kıza gece gezmeleri bu süreci oldukça hızlandırıyor. Erkekler için ise aynı durum söz konusu değil.

Binghamton Üniversitesi’nin, 96 ülkeyle ve 5,705 katılımcıyla yaptığı araştırmada 0’dan 10’a kadar (10 en dayanılmaz) ayrılık sonrası fiziksel ve duysusal açıdan acıların puanlandırılması istenmiştir. Kadınlar duygusal açıdan 6.84 gibi bir puan alırken, erkekler 6.58 çıkmıştır. Fiziksel açıdan bakıldığında ise kadınlar 4.21, erkekler 3.75 almıştır.

Evet, kadınların ayrılıklardan daha çok ve olumsuz şekilde etkilendikleri doğru fakat bu ‘konsantre’ bir acı; yani çok daha kısa sürüyor. Bunun yanında erkekler, daha az acıyı daha uzun zamana yayarak yaşıyor.

KADINLAR DAHA SEÇİCİ

Yine yapılan araştırmaya göre, kadınlar ilişkileri üzerine erkeklere göre daha fazla ‘yatırım’ yapıyor ve emek harcıyor. Bu da kadınları partnerlerini seçerken daha seçici olmaya itiyor. Bunu hem iyi hem de kötü bir özellik olarak ele alabilirsiniz. Şöyle ki seçici olduğunuzda birini bulmanız hem daha kolay hem de kafanızda belirlediğiniz özelliklerden dolayı daha zor. Ancak erkeklerin ayrılığı daha uzun sürede atlatmasının sebebi de tam olarak bu.

Uzun bir ilişkinin bitmesinin ardından erkekler ‘Şimdi yeniden mi başlayacağım?’ gibi sorular sormaya daha yatkın oluyor. Tekrar oyuna katılıp hem cinsleriyle rekabete girmek zorunda kalan erkek, kaybettiği aşkın boşluğunu daha çok hissediyor.

ERKEKLER KONUŞAMIYOR

Bu nedenledir ki, genele bakıldığında uzun bir ilişkinin ardından kadınlar çok daha kısa sürede yeni bir ilişkiye başlayabilirken, erkekler için bu süre çok daha uzun.

KADINLAR İÇLERİNİ DÖKEBİLİYOR

Bunun bir sebebi de kadınların sahip olduğu arkadaş grubu olabilir. Yalnızca Türkiye’de değil, diğer birçok ülkede erkekler her zaman daha dayanıklı, sert ve duygusuz gibi yansıtıldığı ya da toplumda bu yönde bir algı yaratıldığı için erkekler ayrılıktan sonra içlerini döküp dertleşme gibi bir imkâna kadınlar kadar sahip değiller.

Kadınlar, arkadaş gruplarına içlerini çok daha rahat döküp tavsiyeler alabildiği için bazı duygu ve fikirleri çok daha kolay ve hızlı atlatabiliyor. Öte yandan erkekler, daha çok içlerinde tutma ya da kendine saklama eğiliminde olduğu için bazı şeyleri atlatmaları çok daha uzun ve acı dolu oluyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Ekim 2019Yayınlanma Tarihi:10 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.