Deprem Travma Psikolojisi

Epilepsi Nöbeti

Epilepsi nöbeti beyinde meydana gelen ani elektrik aktivitesi ile yaşanan patlamanın sonucudur. Beyindeki mesaj trafiğinin bir süre durmasına ya da karışmasına neden olan epilepsi nöbeti türlerine göre farklı belirtilerle ortaya çıkar.

Epilepsi Nöbeti

Bu Güne kadar tanımlanmış 30’un üzerinde epilepsi türü vardır. Epilepsi sendromlarının ise 100’den fazla çeşidi vardır.

Epilepsi nöbeti esnasında ortaya çıkan semptomlar nöbet türüne göre değişir. Genel olarak epilepsi nöbeti sendromları; kas gevşemesi ya da sertleşmesi, kas seğirmesi, göz seğirmesi, bilinç kaybı, boş bakışlar olarak sayılabilir. Nöbetlerin sıklığı da kişiden kişiye farklı olur. Epilepsi nöbetleri elektrik aktivitesinin beyinde gerçekleştiği alana göre Parsiyal ve Jeneralize nöbetler olarak ikiye ayrılır.

Parsiyal Epilepsi Nöbetleri

Fokal nöbetler olarak da bilinen Parsiyal epilepsi nöbetleri beynin sadece bir kısmında başlar. Bu nöbet türü beynin sadece bir kısmını etkiler. Parsiyal epilepsi nöbetleri basit ve kompleks nöbetler olarak kendi içinde de ayrılır. Basit olan Parsiyal epilepsi nöbeti esnasında kişi bilincini kaybetmez. Ama rüyadaymış gibi duygu durumunun içinde olur.

Kompleks Parsiyal epilepsi nöbetlerinde ise kişi bilincini kaybeder. İki Parsiyal nöbet türünde de anormal seğirmeler görülür. Kompleks Parsiyal epilepsi nöbetinde kişi etrafındakilerin farkında olmaz. Tuhaf ve tekrar eden davranışlar sergiler. Parsiyal bir nöbet olarak başlayıp beynin diğer kısımlarına yayılarak Jeneralize nöbete dönüşen nöbetlere de Sekonder Jeneralize nöbet adı verilir.

Jeneralize Epilepsi Nöbetleri

Beynin her iki tarafında da aynı anda ortaya çıkan nöbetlere Jeneralize nöbetler denir. Jeneralize nöbetler kendi içinde Abans nöbetlerin çeşitleri olarak sınıflara ayrılır. Bunlar da; Atipik abans, Miyoklonik, Klonik, Tonik, Tonik-Klonik, Atonik olarak adlandırılır. Tipik Abans kısa süreliyken Atipik Abans uzun süreli nöbetlerdir.

Tonik epilepsi nöbetinde kişinin kaskatı kesilmesi söz konusudur. Tonik-Klonik en sık görülen Epilepsi nöbeti olarak genellikle çığlıkla başlar. Tonik aşama kaskatı kesme aşamasıdır, Klonik aşama ise kas seğirmeleri, nefes darlığı, cilt renginin değişmesi gibi durumların yaşandığı aşamadır. Atonik epilepsi nöbeti düşme atağı olarak bilinir ve kas tonusu bütün vücutta ani ve kısa süreli olarak kaybedilir.

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Epilepsi, en sık çocukluk çağında, özellikle de 0-1 yaş arasındaki bebeklik döneminde ortaya çıkıyor. Bebeklerde epilepsi sanılanın aksine sadece vücu
  • Açlık ve uykusuzluk, epilepsi nöbetlerini tetikliyor. Epilepsi nöbetlerini etkileyen en önemli faktörlerden birinin açlık ve uykusuzluk olduğunu belir
  • Bilinen adı sara hastalığı olan Epilepsi hastalığı ani ve kısa süreli beyin aktivitesi bozulmasıdır. Epilepsi hastalığı nedir diye sorduğumuzda beynin
  • Epilepsi hastaları üç şeye dikkat etmeli! Epilepsi nöbetini tetikleyen etkenlerden uzak durulmalı.
  • Çocuğunuz fokal başlangıçlı nöbet geçirdiğinde yapmanız gereken 3 temel şey var.
  • Epilepsi krizi neden olur? “Tek nöbet” epilepsi tanısı için yeterli olmuyor! Epilepsi tanısı için nöbet anı kaydedilmeli.
  • Randevu Al