Endişe duymak zekanın bir parçası

Anksiyete hastalarının beyin MR'larında yapılan incelemede normal insanlara göre zekâ seviyelerinin yüksek olduğu ortaya çıktı.

ABD'de yapılan bir araştırma, kaygı düzeyi ile zekâ seviyesi arasında bağlantı olabileceğini ortaya çıkardı. Columbia Üniversitesi, Amerikan Sağlık Enstitüsü ve bir ilaç firmasının ortak çalışmasında; yaygın anksiyete bozukluğu olan 26 kişinin beyin fonksiyonlarını MR ve zeka testleriyle incelendi. Sonuçlar 18 sağlıklı insanın değerleriyle karşılaştırıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre anksiyete bozukluğu olan bireylerin zekâ seviyelerinin normal insanlara göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Uzmanlara göre endişe insan zekâsıyla birlikte gelişmiş bir duygu, dolayısıyla zekâ düzeyi ile korku arasında ilişki var. Korku duymanın ve korunma isteğinin içgüdüsel zekâ işareti olabileceğini ileri süren araştırmaya göre; zekâ ile korku, beyin ve beyincikte iç kısımda yer alan beyaz cevherdeki belli metabolitlerle ters ilişkiye sahip.

'KONTROL EDİLİRSE İYİ'

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Zekâsı düşük olan insanların kaygıları olmaz, onlar sadece temel ihtiyaçlarını karşılar. Anksiyete bozukluğu olan hastalar uyarıya karşı çok duyarlıdır. Zekâ seviyeleri geri olsa böyle kaygıları zaten olmaz çünkü beyin bilgi üretemez. Kontrol edilebilen anksiyete iyidir, edilemeyen ise hastalık yapar. Sıfır kaygı hedef değildir, hedefe yönelik kaygı enerji verir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.