En parlak galaksi kara delikle parçalanıyor

Evrendeki en parlak galaksilerden biri, ortasındaki dev kara delik nedeniyle yavaşça parçalanıyor.

Evrendeki en parlak galaksilerden biri Dünya’dan 12,5 milyar ışık yılı uzakta. W2246-0526 adı verilen bu galaksi, ortasındaki çok güçlü kara delik nedeniyle parçalanıyor. Galaksinin büyük patlamadan bir milyar yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.

Galaksideki kara delik öyle güçlü ki ortaya çıkan enerji, galaksideki gazları bir uçtan öteki uca sürüklüyor. Bu galaksinin parlaklığı, NASA’nın kızılötesi dalga boyu uzay teleskobundan (WISE) elde edilen veriler sayesinde geçen yıl keşfedilmişti.
The Astrophysical Journal Letters adlı dergide sonuçları paylaşılan yeni araştırmalar galaksinin parçalandığını gösteriyor.

Santiago’daki Diego Portales Üniversitesi’nden Roberto Assef bu durumu şöyle açıklıyor: “Gaz içinde biriken ışık parçacıkları öyle büyük bir ivmeye ve enerjiye sahip ki gazı dört bir yana itiyor.” Araştırmacılar, galaksideki enerjinin büyüklüğünü tarif etmek için nükleer reaktörle ısıtılan bir kazan kaynar su benzetmesini kullanıyor.

Bu enerjinin kaynağı ise galaksinin merkezindeki dev kara delik. Bu kara deliğin çekim kuvveti öylesine güçlü ki etrafındaki bütün maddelere ve gaza saldırıyor sanki. Ancak bu maddelerin ve gazın tamamı kara delikte kaybolmayıp bir disk oluşturuyor.

Galaksinin bu kadar parlak bir şekilde yanıp ışık saçmasına neden olan bu diskin parlaklığının 300 trilyon güneşe eşdeğer olduğu ve bütün galakside türbülansa neden olduğu belirtiliyor. Burada itilmekte olan gaz bir süre sonra galaksiden kopacak mı, yoksa kara delikte yitip gidecek mi henüz bilinmiyor. Kopma halinde gökbilimciler şu anda toz duman içinde olan bu diski bütün ayrıntılarıyla gözlemleyebilecek.

DAILY NEWS
 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:06 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.