EGM şizofrenleri fişlemek istedi

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) şizofreni hastaları ve ailelerine ait bilgileri toplama girişimi tepkiyle karşılandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) şizofreni hastaları ve ailelerine ait bilgileri toplama girişimi tepkiyle karşılandı.

sizofreniGeçen mayıs ayında bu konuda çalışma başlatan emniyet, "Bu fişlemeye girer" diyerek bilgilerin ilgili kurumlarca kendisiyle paylaşmaması üzerine çalışmaya ara verdi. Ancak Antalya'da 3 polisin hayatını kaybettiği saldırı sonrası emniyetin yeniden çalışma başlattığı ileri sürülüyor.

ŞİZOFRENİ HAKKINDA HER ŞEY

FİŞLEME GİRİŞİMİ

EGM, geçen mayıs ayında şizofreni hastaları ve ailelerinin takibi için çalışma başlattı. Genel Müdürlük, polis merkezlerine yazı göndererek mahallerinde bulunan şizofren hastalarının listesini talep etti. Ancak tepkiler üzerine bu çalışmanın durdurulduğu bildirildi. Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, Hürriyet'e, şunları söyledi:

YENİDEN ÇALIŞMA BAŞLATMIŞLAR

"Mayıs ayında böyle bir çalışma yapıldığını duyunca EGM Asayiş Dairesi'nde üst düzey müdürlerle görüştük. Bize çalışmayı doğruladılar, ancak bunun hastaları korumak amaçlı yaptığını söylediler. Gelen tepkiler üzerine çalışmayı durdurmuşlardı. Ancak iki ay önce Antalya'da 3 polisin şehit olmasının ardından yeniden çalışma başlatmışlar. Yapılan çalışma, hasta ve yakınlarını fişlemek anlamına gelir. Bu insan ve hasta haklarına aykırıdır. Bu yaptıkları doğru değil. Şizofren hastalarının işlenen cinayetlerdeki oranı yüzde 3 ile 5 arasıdır. Cinayetlerin yüzde 95 ila 97'sini normal insanlar işliyor. O zaman herkesi fişlemek gerek. Hastaları bir bir tespit edecekler, yakından gözlem yapacaklarmış. Ancak bu kaş yaparken göz çıkartmaktır. Polisin takibi hastaları daha saldırgan hale getirebilir.

EMNİYET: AMACIMIZ YARDIMCI OLMAK

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapılan çalışmayı doğrularken, "Toplum Destekli Polis kapsamında şizofren hastaları ve ailelerini korumak amaçlı yapılan bir çalışma. Fişleme söz konusu değil. Amacımız, hasta ve ailelerine yardımcı olmaktı" dediler.

BAKANLIK: BİLGİ PAYLAŞILMADI

Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklamada ise şunları vurgulandı: "Şizofreni hastalarının şiddet davranışı göstermeye daha yatkın olduğu yolunda araştırmalar bulunmakla beraber her şizofrenin suç davranışı ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımız arasında şizofren hastaların bilgilerinin paylaşılması yolunda bir temas ya da faaliyet gerçekleştirilmemiştir. Emniyet güçlerimizin suçu önleme yolunda gösterecekleri gayreti toplum emniyeti açısından takdirle karşılamakla beraber, böyle bir amaç için bile olsa hasta ve insan hakları çerçevesinde herhangi bir vatandaşımızın sağlık kayıtlarının paylaşılması mümkün değildir." HÜRRİYET ANKARA

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.