Duygusal ihmaller de şiddet!

Şiddet yalnız fiziksel saldırıdan ibaret değil. Kişisel gelişime engel olmak, ekonomik imkânları kısıtlamak, kişiyi ilgisiz bırakmak gibi duygusal davranışlar da birer şiddet!

Bir insanın bedensel ve ruhsal açıdan zarar görmesine yol açan her türlü saldırgan davranış şiddet olarak tanımlanabilirken şiddet yalnız fiziksel davranıştan ibaret değil. Sevgisiz bırakmak, ilgi göstermemek, kişinin ekonomik imkânlarını kısıtlamak şiddetin duygusal boyutu. 

Uzm. Klnk. Psk. Çiğdem Demirsoy, fiziksel ve duygusal zarar verici davranışların şiddet olduğunu ifade ediyor. “Bağırmak, hakaret etmek, aşağılayıcı söz söylemek veya alay etmek, küfür, tehdit, korkutmak, sosyal açıdan kısıtlayıp ailesi veya arkadaşlarıyla görüştürmemek, çalışmasına veya kişisel gelişimine engel olmak, ekonomik imkânları kısıtlamak gibi duygusal açıdan zarar verici davranışlar da psikolojik şiddettir.” Aile içinde şiddet varsa, ailede sevgi, saygı ve güven ortamının olamayacağına vurgu yapan Psikolog Çiğdem Demirsoy, şiddete maruz kalan ve şahit olan kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlığının bozulma riskinin söz konusu olabileceğini söyledi. Toplumda şiddeti önlemek ve gelecek nesilleri sağlıklı kılmak için ailede şiddetin ortaya çıkmasını engellemek gerektiğinin de altını çizen Demirsoy, şiddetin öğrenilebildiğini kaydetti.

ŞİDDET ÖĞRENİLEN BİR DAVRANIŞ!

“Şiddet öğrenilen bir davranıştır. Araştırmalar şiddete başvuran kişilerin büyük çoğunlukla kendi çocukluklarında şiddete maruz kaldıklarını gösteriyor. Ancak bu gerçek şiddeti mazur görmemizi gerektirmez, insan sürekli gelişen ve değişim içinde olan bir canlıdır ve öğrenilmiş olan olumsuz bir davranışın yerine daha doğru olan yeni bir davranışı da öğrenebilir.” Antisosyal kişilik ile şiddet ilişkisini de değerlendiren Demirsoy;

İLETİŞİM ŞİDDETİ ÖNLÜYOR!

“Antisosyal kişiliğe sahip olanlar şiddete eğilimlidir ancak aile içi şiddete başvuran kişilerin hepsi antisosyal kişiler değildir. Şiddet uygulayan kişilerin duygularını ifade etme, iletişim kurma ve problem çözme becerileri zayıftır. Aile içinde anlaşmazlıklar konuşarak halledilemediğinde kızgınlık, öfke duygusu yaşanır ve şiddet açığa çıkabilir. İletişim kurma ve problem çözme konularında bilgilenmek, kendini ifade etme becerisi kazanmak çatışmaların çözülmesini sağlar ve aile içi şiddeti önler.”

ŞİDDET DOĞAL KARŞILANMAMALI!

Alkol ve madde kullanımının şiddetin açığa çıkmada kolaylaştırıcı etki yaptığını belirten Demirsoy, aile içinde yaşanan şiddetin görmezden gelinmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. “Doğal karşılanmamalı, utanıp gizlenmemeli, şiddetin önü kesilemediğinde mutlaka yakın çevreden veya ilgili kuruluşlardan yardım istenmelidir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:03 Şubat 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.