Dünyada en çok çocuk sığınmacı Türkiye’de

Prof. Dr. Abulfez Süleymanov: Dünyada en çok çocuk sığınmacı Türkiye’de…

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, "TRT 6. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı" na konuşmacı olarak katıldı.

"Göçün Psikolojik ve Sosyolojik Boyutu, Birey ve Toplum Üzerindeki Etkileri" başlıklı oturumda konuşan Süleymanov, Suriyeli sığınmacıların toplumsal uyumuna ilişkin çözüm önerilerinden bahsetti.TRT tarafından Grand Cevahir Otel'de düzenlenen konferans kapsamında gerçekleştirilen "Göçün Psikolojik ve Sosyolojik Boyutu, Birey ve Toplum Üzerindeki Etkileri" başlıklı oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Kemal Sayar üstlendi.

Açılışını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın yaptığı programın oturumuna Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov da katıldı.

"Suriyeli Mülteci Çocukların Toplumsal Uyum Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı konuşmasında, Süleymanov, dünya nüfusunda 50 milyonu aşkın çocuğun zorunlu göç nedeniyle kendi köklerinden koparıldığını aktardı.

Türkiye'nin stratejik konumu sebebiyle dünyada en fazla çocuk sığınmacı barındıran ülke olduğuna işaret eden Prof. Dr. Abulfez Süleymanov , "Özellikle istihdam, eğitim, sağlık, barınma, yabancılaşma ve güvenlik gibi mülteci ailelerin öncelikle üstesinden gelmek zorunda olduğu sorunlar, doğrudan çocukları yansıtmaktadır. Çok erken yaşlarda yaşadıkları travmanın yükünü taşıyan bu çocuklar diğer taraftan yeni geldikleri yerin düzenine alışması anlamında çok yönlü uyum sorunuyla karşılaşmaktadırlar ve bu sorunlar zannedildiği gibi kısa ve kolay bir sürede aşılamamaktadır." ifadelerini kullandı.

Suriyeli sığınmacıların toplumsal uyumu adına çözüm önerilerine ilişkin Süleymanov, şunları kaydetti:

"Öncelikle misafir olarak kabul ettiğimiz, fakat toplumumuzun bir parçası haline gelen Suriyeli ailelerin çocuklarla birlikte ortak mekânların oluşturulması gerekir. Bu ortam güven duygusunun gelişmesinde çok büyük etken olur. Dikkat edersek Suriyelilerin kaldıkları mekânlar, yerlere baktığınızda sanki bir uçurum söz konusu. Okullar bağlamında baktığımız zaman Milli Eğitim Bakanlığı'nın da farklı projeleri var. Suriyeli çocuklarla, Türk çocukların okullarda kaynaştırılması projesi. Bu konuda farklı mekanizmalarda oluşturulabilir. Mesela ders kitaplarında ayrımcı, ayrıştırıcı bir dilin kullanılmaması gerekir. Bu konuların müfredatlara eklenmesi gerekir."

Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Abulfez Süleymanov katılmcılara Üsküdar Üniversitesi öğrencileri Elif Yusragül Selvi ve Sait Ateş tarafından kurgulanan, Suriyeli mülteci çocukları konu alan " Sevginin Dili" başlıklı kısa filmi seyrettirdi. Sosyal mesaj yüklü kısa film solandakilerce ilgiyle seyredildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Kasım 2017Yayınlanma Tarihi:02 Kasım 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.