Dücane Cündioğlu ile “Aşk’a dair”

Üsküdar Üniversitesi’nde Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan moderatörlüğünde “Aşka Dair” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşinin konuğu ise yazar, düşünür, dilci ve felsefeci Dücane Cündioğlu’ydu. Eğer bir kişi neden âşık olduğunu söylüyorsa yalan söylüyordur diyen Cündioğlu, ilişkinin bir ömür boyu sürmesinin sırrının o iki kişinin üçüncü bir yere birlikte bakabilme kabiliyetinde olduğunu kaydetti.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Dücane Cündioğlu; “Aşkı kavramsal olarak analiz ettim. Beyit okumadım, kimseyi heyecanlandırmadım, kanlarının hızlı akmasını sağlamadım.” dedi ve aşkın bir vuslat mı yoksa hicran mı olduğu sorusu üzerinden katılımcılarla konuştu.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın modere ettiği söyleşide Cündioğlu, “Kime âşık olduğunuzun bir önemi yoktur. Karşı tarafı öldürmeyi, yok etmeyi, zarar vermeyi meşru gören bir aşk biçimi vardır. Bir insanın kendisine zarar verene âşık olması sık rastladığımız bir şeydir. Bunda bir problem yoktur, kimse sizi kınayamaz fakat o kişiyle evlenemezsiniz çünkü evlilik süreklilik ister.” şeklinde konuştu.

Uzun süreli aşkın sırrı iki kişinin üçüncü yere birlikte bakabilmelerinde!

“Çağımızın en büyük sorunu süreklilik sorunudur. Aşkta olup evlilikte olmayan şey sürekliliktir. İlişkilerin erkenden sona ermesinin sebebi iki tarafında bütün bakışlarının birbirlerine yönelik olmasıdır. Bu tükenir. İki âşık düşünün birbirlerinden başka hiçbir yere bakmıyorlar. Bunların aşkı kesinlikle tükenecektir.” diyen Cündioğlu, “İlişkinin bir ömür boyu sürmesinin nedeni o iki kişinin birlikte üçüncü yere bakabilme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetin ortaya çıkmasıyla ömür boyu süren aşklardan söz edebiliriz.” dedi.

“İnsanın ilk mahbubu evveli kendisidir.”

İnsanın ilk mahbubu evvelinin kendisi olduğunu söyleyen Dücane Cündioğlu, “İnsan önce kendisine âşık olur. Bu hayatta kalma isteğinin getirisidir. İlk arzu ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun hayatta kalma arzusudur.” ifadelerini kullandı.

 “Aşkta neden olmaz.”

Bir kişinin saçlarının ya da gözlerinin güzel olması o kişiye âşık olmamız için bir neden olmadığını belirten yazar, “Aşkta neden olmaz. Eğer biri neden âşık olduğunu söylüyorsa yalan söylüyordur.” dedi.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Mart 2019Yayınlanma Tarihi:04 Mart 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.