DSÖ'nün önerdiği egzersiz süresi yetersiz

Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için haftada en az 150 dakika hızlı yürüyüş veya 75 dakika koşu yapılmasını öneriyordu ancak yeni bir çalışma, bu sürelerin hastalıklardan korunmada yeterli olmadığını gösterdi.

Amerikalı ve Avustralyalı bilim insanları, yaygın ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiye ettiği sürenin yeterli olmadığı görüşünde.

Zira araştırmacılar, kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için DSÖ'nün önerdiği egzersiz süresinin çok üzerinde faaliyette bulunulması gerektiğini ortaya çıkardı.

DSÖ, sağlıklı bir hayat için haftada en az 600 Metabolik Eşdeğer Dakika (MET) fiziksel aktivitede bulunulması, bunun için de örneğin 150 dakika hızlı yürüyüş veya 75 dakika koşu yapılması tavsiyesinde bulunurken, 1980 ila 2016 yıllarında yapılan 174 bağımsız araştırmanın sonuçlarını inceleyen araştırmacılar farklı bir sonuca ulaştı.

DSÖ'NÜN ÖNERDİĞİ EGZERSİZ SÜRESİ 5 KAT ARTMALI

Araştırmacıların yayınladığı rapora göre, beyin kanaması, meme ve bağırsak kanseri, diyabet ve kalp hastalıkları riskinin ciddi biçimde düşürülebilmesi için DSÖ'nün asgari tavsiyesinin 5 katı egzersiz yapmak gerekiyor.

Washington Üniversitesi'nden Hmwe Kyu, hareketli bir hayat tarzının sağlık için çok önemli olduğunu ancak hastalık riskinin ciddi biçimde azaldığını söyleyebilmek için haftada en az 3-4 bin MET egzersiz yapılması gerektiğini söyledi.

DSÖ'nin önerdiği haftada 600 MET hareket seviyesine sahip birinin diyabete yakalanma olasılığının hareketsiz birine göre sadece yüzde 2 oranında azaldığını belirten Kyu, fiziksel faaliyetin düzeyinin 3 bin 600 MET'e yükselmesi durumunda bu oranın yüzde 19'a yükseldiğini dile getirdi.

GÜNDE 20 DAKİKA KOŞUN, 25 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Haftalık ortalama 3 bin MET hedefine ulaşabilmek için her gün 10 dakika merdiven çıkmak, 15 dakika ev süpürmek, 20 dakika bahçede çalışmak, 20 dakika koşmak, 25 dakika yürüyüş yapmak veya bisiklet sürmek gerekiyor.

Araştırmacılar, hastalık riskinin harekete bağlı olarak azalmasına en çok kalp ve diyabet rahatsızlıklarında, en az meme kanserinde rastlandığını ifade etti.

BİR MET KAÇ KALORİ?

Uzmanlar, toplumun yaşlanması ile 1990 yılından bu yana kalp hastalıkları ve diyabet nedeniyle ölümlerdeki artışın, kamuda fiziksel faaliyete daha çok yatırım yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Eylül 2017Yayınlanma Tarihi:10 Ağustos 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.