Dondurma hakkı

ABD’de, savaşta üreme yeteneklerini kaybetme riskine karşılık erkek askerlere sperm, kadın askerlere ise yumurtalarını dondurma hakkı tanınacak.

ABD Savunma Bakanı Ashton B. Carter‘ın yaptığı açıklamaya göre, orduyu daha ‘aile dostu’ hale getirmek için başlatıldığı belirtilen pilot program kapsamında, üreme hücrelerinin dondurulması ile ilgili tüm masraflar devlet tarafından karşılanacak. Yetkililere göre, Irak ve Afganistan savaşları sırasında birçok askerin üreme yeteneğini kaybetmesi üzerine böyle bir karar alınıyor.

Bu sayede askerlerin biyolojik çocuklarını kucaklarına alma olasılığının korunması amaçlanıyor. Ayrıca anne olma şansını kaybetme korkusuyla kadınların ordudan erken ayrılma eğilimlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak uygulamanın yaygınlaşmadan önce etik ve yasal sorulara yanıt bulunması gerektiği belirtiliyor. Sperm ya da yumurtası dondurulan askerin ölmesi halinde ya da karar alma yetisini kaybettiği durumda bu hücrelere ne olacağının kurallara bağlanması gerekiyor.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:05 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.