Diyalizin sonu mu geliyor?
‘Giyilebilir Sanal Böbrek’ adlı yeni bir cihaz, diyalizin yerini alarak böbrek hastalarının yaşam kalitesini artıracak. Bele takılan cihazın hastaların kanını düzenli olarak temizleyeceği açıklandı.

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları kemer gibi bele takılan ve böbrek yetmezliği hastalarının kanını düzenli olarak temizleyen taşınabilir bir diyaliz cihazı geliştirdi. Giyilebilir Sanal Böbrek adı verilen cihazın yapılan deneylerde 7 hastadan 5’inde başarılı bir şekilde çalıştığı belirtilirken, cihazın diyaliz seanslarının sonunu getirip böbrek hastalarının hayat kalitesini önemli ölçüde artırabileceği belirtildi. Uzmanlar, cihaz üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ve kısa zamanda ağırlığını sadece 2.5 kilograma indirmeyi umduklarını söyledi.
HENÜZ ONAY ALMADI
Cihazın vücuttaki ana damarları kullanarak dolaşım sistemine bağlandığını ve filtre yardımıyla kandaki su, tuz ve mineralleri temizlediğini belirten araştırmacılar, filtrelerin haftada bir değiştirilmesi gerektiğini de söyledi. Uzmanlar yakın gelecekte yapılacak kapsamlı denemelerde başarı sağlanması durumunda cihazın ABD’de yaygın olarak kullanılmaya başlayabilmesi için hızlı bir şekilde FDA’dan (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) onay almayı planladıklarını da açıkladı.
HÜRRİYET
Diğer Yazılar
-
Uzun çalışma saatleri inme riskini artırıyor
Yalanı yakalamanın 10 yolu!
Çocukluğumuzun rüyası şekerin hikayesi
Gelin kaynana ilişkisi için altın kurallar
Kafanız karışıksa sebebi B12 olabilir!
Kış depresyonu yanlış olabilir
Astımı olanlar kışın mutlaka atkı kullansın!
Kedinizi ne kadar tanıyorsunuz?
Kışın kilo almamızın 7 nedeni var!
Hiperaktif Çocukların tedavisi
Etiketler: böbrek yetmezliği böbrek hastalığı diyaliz makinesi böbrek diyaliz giyilebilir sanal böbrek