Dijital dil devrimi

İnternete giriyor ve bilmediğiniz onlarca şekil, harf ve sembolle karşılaşıyorsanız, üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bunlar internetin yeni evrensel dili. Öğrenmek şart!

İnternete giriyor ve bilmediğiniz onlarca şekil, harf ve sembolle karşılaşıyorsanız, üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bunlar internetin yeni evrensel dili. Öğrenmek şart!

dijital_devrimİŞTE SİZE MODERN ZAMANLARDAN BİR SEVGİLİ KAVGASI:

(_ _) :-C TT_TT . 12X@>--->--- ss “Beni affet. Gerçekten çok üzgünüm, gözyaşları içindeyim. Sana bir düzine gül yolluyorum. Seni seviyorum.” H :^o :@)! [-(... ABV “Hayır yalancı domuz! Seninle konuşmuyorum... Allah belanı versin!” Yukarıda gördükleriniz, garip figürlerden başka bir şey ifade etmiyorsa, sanal ortamın yarattığı yeni dilden uzak kalmışsınız demektir. Twitter’ın ortaya çıkardığı “140 karaktere ne düşündüğünü sığdır” zorunluluğu, kısaltmalar ve semboller yaratma konusunda insanları gittikçe daha yaratıcı olmaya zorladı. Sonuç olarak, harf düşmelerinden oluşan kısaltmalar ve hislerimizi anlatan sembollerden oluşan kültürlerarası evrensel internet dili ortaya çıktı.

İNTERNET BAĞIMLISI OLMAKTAN KURTULUN!

Sanal ortamda lafı dolandırmak değil, açıkça yazmak hem lüks hem de gereksiz görülüyor; Forbes dergisinde geçen yıl yayımlanan bir makaleye göre, ABD’de sanal ortamdaki yazışmalarda yüzde 97 oranında kısaltma ve semboller kullanılırken, gerçek kelimelere ise sadece yüzde 7 oranında yer veriliyor.Şu an internette kullanılan emoticon ve kısaltmaların sayısını net olarak tahmin etmek imkânsız, çünkü her geçen gün listeye yenisi ekleniyor. Peki bunlar nasıl yaratılıyor? PCnet dergisinden Selim Şumlu anlatıyor: “Kısaltmayı yaratmak kolay, sesli harfleri düşürüyor, ya da başharfleri bir arada kullanıyorsunuz. ‘Emoticon’lara gelince klavyenizle oynayarak, vermek istediğiniz hissi en iyi yakalayan harf bileşimini yaratın. Onu sanal medyada, sosyal paylaşım sitelerinde bolca kullanın. Eğer gerçekten vermek istediğiniz hissi, gözde, dolayısıyla algıda veriyorsa, çabuk yayılır.” İLK KULLANAN LINCOLN MÜ? LOL, OMG gibi kısaltmalara verilen genel tabir olan ‘acronym’ kelimesi 1943’te bilgisayar devi Bell’in laboratuvarlarında, teknik terimleri anlatmak için yaratıldı. İlk ‘emoticon’ ise tahminlerin aksine, sanal ortamdaki sohbet odalarında değil, Abraham Lincoln’ün 1862’de yaptığı bir konuşmanın metninde yer aldı. Başkanın konuşmasının sonunda kullanılan ‘;)’ işareti, kalabalığın gülüp, alkışlaması için verilen bir boşluğu tasvir ediyordu. Ancak işaretin yazım yanlışı olup olmadığı konusunda çeşitli iddialar var. 1881’de Amerikan Puck dergisi, melankoli, sevinç, şaşkınlık ve önemsemezlik ifadelerini tasvir eden dört sembol yayımlasa da, ‘gülen/ ağlayan surat’ ikonlarının yaratıcısı, bilişim uzmanı Scott Fahlman. Fahlman, 1982’de Carnegie Mellon Üniversitesi Bilişim Bölümü’ne yazdığı dilekçede mutluluk ve üzüntü hisleri için ‘:)’ ve ‘:(‘ sembollerinin kullanmasını önerdi. Böylelikle sanal ortamda yeni bir dönem başladı. İNTERNET DİLİNDE ADABIMUAŞERET Yeni internet dilinin getirdiği en büyük özgürlük, herhangi bir ezbere, eğitime ihtiyaç duyulmadan, sadece göz algısıyla her şeyi kısa sürede anlatması. Örneğin ‘Evlendik, mutluyuz’ kelimelerini sadece Türkçe bilenler anlarken, ‘:-)(-: ^ _^’ aynı hissi dil zorunluluğu olmadan tüm dünyaya veriyor. Ancak bu sembol ve kısaltmaları kullanmanın da bir yolu, yordamı var. Örneğin kısaltma kullanırken ‘büyük harf’ butonunu açık kullanmak, ‘bağırmak’ olarak algılanıyor. Ya da dostça algılanmak istediğinizde kısaltmalarda birden fazla harf (mesela hey! değil heeeeeyyyyy) kullanmak şart. Hissin daha kuvvetli anlatımı ise parantezlerle sağlanıyor. Resmi bir tebrik için:) yeterliyken, coşku ‘:)))))))’ biçiminde ifade ediliyor.

SIK KULLANILAN TÜRKÇE KISALTMALAR

*slm: Selam *mrb: Merhaba *tmm: Tamam *kib: Kendine iyi bak *nbr: Ne haber? *aeo: Allah’a emanet ol *bye: Güle güle *e: Evet *h: Hayır *nzm: Ne zaman? *bgn: Bugün *yrn: Yarın *ltfn: Lütfen *tşk: Teşekkür ederim *tbr: Tebrikler *ss: Seni seviyorum *nrd: Neredesin *grş: Görüşürüz *inş: İnşallah *Hg: Hayırlı günler *Abv: Allah belanı versin

SIK KULLANILAN İNGİLİZCE KISALTMALAR

*LOL: Kahkahalarla gülmek (İng: Laughing out loud) *RML: Dudaklarımı oku (Read My Lips) *OMG: Aman Tanrım (Oh My God!) *u8?: Yemek yedin mi? (You ate?) *WTH: Ne iş? (What the hell?) *ASAP: En kısa sürede (As Soon As Possible) *ASL: Yaş, cinsiyet, yer (Age, Sex, Location) *BBL: Daha sonra döneceğim. (Be Back Later) *BF: Erkek arkadaş (Boyfriend) *F2F: Yüz yüze (Face to face) HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:06 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.