Derin bir nefes alın! Kısa bir mola

Hayatımız boyunca, yapmamız zorunlu olan işler, programlar görevler var. Her gün yeni bir koşturmaca, yeni bir kaos ve sürekli bir düzen. Zaruretlerimiz… Şimdi kısa bir mola!

Psikolog İhsan Öztekin anlattı:

Hayatımız boyunca,  yapmamız zorunlu olan işler, programlar görevler vardır ve bunlar yaşamımızın büyük bir bölümünü kapsamaktadır.

Eğitim hayatından çalışma hayatına, evlilik hayatına kadar yaşantımızın her alanında istesek de istemesek de yapmamız zorunlu olan faaliyetlerimiz vardır. Bu zorunluluklardan özellikle istemeden yaptığımız faaliyetlerden dolayı en çok psikolojik yönden olumsuz sonuçları ortaya çıkmaktadır.

Yorgunluk, isteksizlik, bıkkınlık, aşırı sinirlilik, uykusuzluk, diğer insanlarla ilişkilerde sorunlar görülmeye başlar. Bedensel ve ruhsal sıkıntılar artarak devam eder.

Bu sorunlarla baş edebilmek için önce sorunun farkında olmak ve bu sorunlara yönelik nasıl bir yaklaşım sergileneceğini bilmek gerekir. Yapmak zorunda olduğumuz görevler devam ettiğine göre onlara yaklaşımımızdaki değişimlerle bize olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilir veya azaltabiliriz.

Burada en sık yapılan hatalardan biri ertelemek, sonraya bırakmak. Erteleme davranışından vazgeçmeliyiz. Planlı, doğru, akılcı yaklaşımlarla ve verimli, düzenli bir çalışmayla sırtımızda hissettiğimiz yükün büyük oranda azaldığını görürüz. Zorunlu olarak yaptığımız faaliyetlerin sonucunda elde edeceğimiz olumlu sonuçları düşünmek, içsel motivasyonu arttırmamızın en güzel yoludur. İçsel motivasyonumuzun artması  ise başlamak ve devam ettirmekte zorlandığımız, bize eziyet gibi görünen işleri çok daha kolay hatta keyifle yapmamızı sağlar.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Ekim 2018Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.