Depresyon teşhisi için kan testi

Yetişkinlerde ilk kez depresyon teşhisi için kan testi geliştirildi.

Yetişkinlerde ilk kez depresyon teşhisi için kan testi geliştirildi.

depresyonkanNorthwestern Medicine® (İlaç) Firması’ndan bilim insanları yetişkinlerde majör depresyonu tespit edebilecek bir kan testi geliştirdiler. Devrim niteliğindeki gelişme sayesinde depresyon için ilk objektif bilimsel teşhis imkanı doğdu. 9 RNA kan işaretleyicisinin (marker) seviyesini tespit ediyor. RNA molekülleri DNA genetik kodlarını yorumlayan mesajcılar talimatları  da aktarıyor.

DEPRESYON HAKKINDA BİLİNMEYEN HER ŞEY

Ayrıca kan testi bazı işaretleyicilerden yola çıkarak bilişsel davranışsal terapi tabanlı bazı marker davranışlarından tedavinin uygulanacağı kişiye özel terapinin yapılmasını sağlıyor. Bu test kandan yola çıkarak bilişsel(kognitif) terapideki biyolojik etkileri test ederek, terapinin başarısını ölçebilecek. Terapi gören insanlarda 18 hafta sonrasında marker seviyeleri değişti  ve depresyondan iz kalmadı. “Bu sayede aynı kolesterol ölçümü gibi kanda ölçüm yapılarak, bilimsel teşhis imkanı doğuyor. Bu test 21.yy’da mental teşhis imkanı sağlarken, depresyon gibi bir hastalığa kişiselleştirilmiş ilaç imkanı doğuruyor,” testi geliştiren Psikiyatri Profesörü Eva Redei . Redei daha önce de ergenlerde depresyon teşhisi koyan bir kan testi geliştirmişti. Ergen ve yetişkin depresyonunda çoğu marker değiştiğinden farklı testler gerekiyor. Depresyon için biyolojik diagnostik test arayışı onlarca yıldır sürüyordu. Daha önceki test hastanın semptomlarını doğru ifade edebilme kabiliyetine ve doktorun bunlardı doğru yorumlamasına bağlıydı. Bu nedenle hastalıklarını ifade edemeyen hastaların depresyonları sürekli atlanabiliyordu.  ABD’de majör depresif bozukluklar % 6,7 ‘yi etkilerken, bu sayının doğru teşhisle iki katına çıkabileceği düşünülüyor. 2 ila 40 ay kadar geç teşhis edilen depresyonun tedavisi zaman geçtikçe zorlaşıyor. Araştırmada 21 ila 79 yaş arasında 32 hasta tedavi edildi ve kontrol grubunda aynı yaşlardan 32 depresyona girmemiş sübje katılımı sağlandı. Bazı hastalar uzun süredir antidepresan kullanmalarına rağmen halen depresyondaydılar.  Northwestern genel tıp kliniğinde hastalarla telefondan ve yüz yüze yapılan önceki raporlar da kıyaslandı. Terapi süresince araştırmacılar depresyona giren insanlar seviyeleri değişen 9 farklı RNA kan markeri tespit etti. Bu sayede depresyon teşhisi konulabiliyor. 18 haftalık tedavi sonucunda ise marker seviyeleri önemli miktarda değişti. Halen depresyonda olan hastalarda ise bu seviyeler değişmedi. SCIENCEDAILY

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Eylül 2014Yayınlanma Tarihi:25 Eylül 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.