Depresyon Beyni Değiştiriyor

Kanada'da yaşları 13 ile 18 arasında değişen gençler üzerinde yapılan bir araştırma, beynin hafızayla ilgili bölgesinin, depresyon altındaki gençlerde gelişmediğini ortaya çıkardı.

Depresyon Beyni DeğiştiriyorKanada'daki Dalhousie Üniversitesi Anatomi ve Nörobiyoloji Bölümü'nde çalışmalarını yürüten araştırmacı Frank MacMaster, yaşları 13 ile 18 arasında değişen 37 genç üzerinde yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı.

MacMaster'ın araştırmasına katılan  34 gençten 17'si  ağır depresif rahatsızlık altında bulunuyordu. Gençlerin beyinleri manyetik görüntüleme teknikleriyle incelendiğinde, beynin hafıza, motivasyon ve duygusal kontrol ile ilgili bölgesi olan "hippocampus"un, depresif rahatsızlığı olan gençlerde, sağlıklı gençlere oranla  ortalama yüzde 17 daha küçük olduğu saptandı.

MacMaster, gençlerde görülen ağır depresyonun, ebeveynlerin tutumlarından çok, biyolojik ve tıbbi bir durum olduğuna dikkat çekti.

 

ABD'DEN DE BENZER SONUÇLAR

Washington Üniversitesi Anatomi ve Nörobiyoloji Profesorü Joseph L. Price ise, yetişkinler üzerinde yaptığı araştırmada benzer sonuçlara ulaştı. Ağır depresyon altında olan yetişkinler ile sağlıklı yetişkinlerin hippocampus bölgeleri arasında hacim farkı olduğu sonucuna ulaşan Price, bazı tür beyin hücreleri arasında da farklılıklara rastladı.

 

DEPRESYONLUNUN ÇOCUĞU DA NASİBİNİ ALIYOR

Price'ın araştırmalarında ayrıca, ağır depresyon altındaki yetişkin kadınların, beynin sağ ve sol loblarını birbirine bağlayan  "corpus callosum" bölgelerinin, sağlıklı kadınlara oranla daha küçük olduğu ve bu kadınların çocuklarında da aynı sonuçların gözlendiği ortaya konuldu.

 (aa)

 

 

KAYNAK://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~1@w~5@nvid~366803,00.asp


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.