Demansta erken tanı için neler yapılabilir?

Demans erken tanısında beyin kabuğundaki erken başlangıçlı düzensizlikler ve erimeler önemlidir.
 
Öncelikle,konuyla ilgili bir uzmana ya da merkeze başvurulması önemlidir. Konuyla ilgili uzman ya da merkez önemlidir çünkü bir çok erken tanı belirtisi konuyla yakından ilgili olmayan meslek mensupları tarafından normal kabul edilerek atlanabilir. Aynı durum inceleme amacıyla yapılan tetkiklerin istenmesi ve değerlendirilmesi için de söz konusudur. Örneğin,nöropsikolojik testler denilen ve yaşa göre performansları ölçen testler. Bu testler istenmediği taktirde yüzyüze konuşularak çoğu kez erken aşamada bulunan bir demans anlaşılamaz. Bu testlerin istenmesi için de konuyla ilgili bir kişinin şüphesi gereklidir.

Örneğin, beynin görüntülenmesiyle ilgili tetkikler. Bunların başında MR gelir. Klinik olarak şüphe taşıyan kişilerin MR’ları çoğu kez normal sonuçlarla gelebilir. Ancak bilinmelidir ki MR raporu yazanlar radyologtur ve daha çok ve haklı biçimde tümör, kanama, tıkanma gibi olasılıklar üzerinde durmaktadırlar. Oysa demans erken tanısında bunlardan çok beyin kabuğundaki erken başlangıçlı düzensizlikler ve erimeler önemlidir. Bunları da konuyla ilgili kişiiler dışındakiler göremeyebilir. Toparlarsak; demans erken tanısı düşünülen bir kişide aşağıdakiler yapılmadan bir kanaate varmak zordur.

1. Kişi ve aile mensuplarının ayrıntılı dinlenilmesi,aile öyküleri,

2. Nörolojik muayene,
3. Demansa benzer tabloların ayrılmasında gerekli kan testleri:Tiroid,şeker,vitamin eksiklikleri başta olmak üzere,
4. Biliş,davranış ve gündelik işlevlerdeki performansları ölçen ve uzmanlar tarafında yapılacak testler;
5. Beyin elektrosu ve haritalama
6. Görüntüleme:MR
7. Eğer ailede baskın ve çok görülen bir demans varsa genetik analiz.

Demans Erken Tanı Merkezi


NPiSTANBUL Hastanesi Demans Erken Tanı Merkezi 1,5 Tesla gücündeki fonksiyonel MR cihazı ile hizmet vermektedir. 

Yukarıda sayılan ve demans erken tanısının bilimsel gereklerini özetleyen incelemelerin hepsi NP Grup içinde yer alan Memory Center İstanbul Kliniğinde ve NPiSTANBUL Hastanesinde yapılmakta ve sonuçları Prof.Dr.Oğuz Tanrıdağ tarafından değerlendirilmektedir.

Demans ve en fazla sıklıkla da Alzheimer hastalığının erken tanısı için bir dizi inceleme yapmanın yararı nedir?Öncelikle erken tanı kavramı günümüzün bilimsel anlayışına ve gelişmelerine uygun bir yaklaşım olduğu için bilimsel açıdan gereklidir. Ama aynı zamanda hasta ve yakınlarına yani topluma da yararlıdır. Çünkü artık kabul edilmektedir ki,erken tanı aşamasında mevcut ilaçların kullanılması hastalık süreçlerini ve etkilerini yavaşlatabilmekte ve hastanın bağımsız yaşama süresini uzatmaktadır. Bugüne değin erken tanı alan ve takibimizde olan hastalarda, özellikle de Alzheimer hastalığı olgularında bu bağımsızlık 3-5 yıl daha daha tatmin edici boyutta sürdürebilmektedir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:13 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.