Dang hummasından mutasyon mu sorumlu?

Nikaragualı bilim insanlarının tahminlerine göre Orta Amerika’daki Dang humması salgınının sorumlusu, sivrisinek kalıtımında meydana gelen bir mutasyon olabilir.

hummaBölgede hastalığın eski biçimi her zaman vardı diyor Chinandega Barrios Laboratuvarı’ndan Ricardo Aguliar Noguera. Fakat şu sıralarda görülen vakalarda kan pulcuklarını (trombositler) bozarak, hızla ölüme götüren bir Dang varyantı görülmekte. Ayrıca mutasyona uğrayan sinekler çok daha saldırgan ve olasılıkla da halihazırdaki böcek ilaçlarına karşı direnç kazanmış durumda. Nikaragua’da bugüne dek en az 6 kişi yaşamını yitirmiş ve hastalık 2000’i aşkın kişiye bulaşmış durumda. Honduras’taki ölü sayısı ise 17’ye çıktı ve 15.000 kişi de hasta. Belli başlı sivrisineklerle bulaşan Dang hummasıının başlıca belirtileri yüksek ateş ve eklem ağrıları. Hastalığa karşı henüz bir aşı bulunmuyor. Dang ateşi olarak da bilinen hastalık daha çok tropikal ve subtropikal bölgelerde en çok da Güneydoğu Asya’da, Pasifik’te, tropikal Afrika’da, Orta Amerika ve Karayip’lerde görülüyor. Ancak İngilizlere göre Dang humması dünya genelinde bilinenden çok daha yaygın. 2010’da dünya genelinde 300 milyon enfeksiyon gizli kalmış olabilir. Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre yılda 50-100 milyon enfeksiyon vakası yaşanmakta (Nature). BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Ağustos 2013Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.