Çok çekingen ve utangacım

"Ben ilk önce kendime kapanık konuşmayan sessiz biriyimdir çekingen ve utangacım."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

A

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Hocam, 9 yaşında oğlumda kas erimesi var.Hacettepe'de tedavi görüyor, tedavi için gidip geldiği zaman çok asabi oluyor.Eve geldiği zaman odasını dağıtıyor.Ben öyle davarandığı zaman seslenmiyorum.Sonra kendisi özür dileyip,odasını toplamasına yardım etmemi istiyor.Yaptığım doğru mu? CEVAP Dokuz yaşındaki bir çocuğun sürekli tedavi görmesi, evinden ayrılması ve tüm bunları tolere etmesi kolay değildir. Tedavi zamanlarında asabi olması ve odasını dağıtması bu yaşadıklarına bir tepki, bir boşalma olarak değerlendirilmelidir. Burada önemli olan noktalar oğlunuzun kimseye zarar vermemesi, özür dileyip yardım istemesidir. Bu tepkilerin ortaya konma biçimi değiştirilebilir, sözel olarak anlatması desteklenebilir. Tedavi gördüğü hastanede, tedavisinin uygulandığı gün bir çocuk ve ergen psikiyatristi gözleyerek daha ayrıntılı biçimde yol gösterebilir. SORU Ben ilk önce kendime kapanık konuşmayan sessiz biriyimdir çekingen ve utangacım. Genelde okuduğum ya da gördüğüm bir şeyi hemen unutuyorum ve bunu bir başkasıyla paylaşamıyorum aslına bakarsanız paylaşmak istediğim çok şey var ama çekingen olduğum için konuşamıyorum. Stresli bir işim var hem yorucu bir o kadarda zevkle çalışıyorum ama yine de stresli oluyorum.. CEVAP Belirttiğiniz kişilik özellikleri çekingen kişilik yapısına uyar. Bu bilgilere göre kişilik yapınız işinizi olumsuz olarak etkilemiyor, daha çok sosyal yaşamınızı olumsuz etkiliyor. Buna göre, durumunuzu şimdilik sosyal fobi olarak değerlendirmek doğru olmayabilir. Bu özellikleriniz konusunda girişkenlik eğitimi açısından bir psikiyatrist veya psikolog yardımcı olabilir. SORU Emekliliğe alışamadım geçirilmiş cilt kanseri hastalığım vardı bu hastalıkla beraber hayatımda bazı hatalar yaptım ve kendimi sürekli sorguluyor ve yargılıyorum. Hayat bomboş ve yaşanılmaz geliyor iki çocuğum var eşim ve çocuklarım benim durumumdan çok etkileniyorlar. CEVAP Emeklilik, cilt kanseri bir hastalık yaşamda önemli olaylardır. İkisi de alışılmış düzenimizi bozar, yeni uyum kalıpları geliştirmemizi gerektirir. Sürekli kendini sorgulama, yaşamın boş ve yaşanılmaz gelmesi gibi belirtiler depresyonla ilgilidir. Belirttiğiniz iki önemli olay da bu durumun tetiklenmesinde rol oynamış olabilir. Bu konuda bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

ÇOK ÇEKİNGEN VE UTANGACIM

KIZIM SÜREKLİ TIRNAKLARINI YİYOR

BABAMI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM

CİNSELLİKLE İLGİLİ TAKINTILARIM VAR

EŞİM ÇOK SORUMSUZ VE İLGİSİZ

ÇOK ACELECİYİM BEKLEMEYE HİÇ TAHAMMÜLÜM YOK

ÇOK AŞIRI TİTİZİM

OKUDUĞUM HER ŞEYİ UNUTUYORUM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.