Çocukların yuttuğu cisimler görenleri şaşırtıyor

Çocukların yemek borularından çıkan bozuk para, vida, toplu iğne, saat pili gibi ilginç maddeler doktorları bile şaşırtıyor.

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, çocukların cisim yutmasının yaygın bir problem olduğunu söyledi.

Çocuklarda boğaza yabancı cisim kaçmasının iki türlü sonuçlandığını belirten Demirören, "Biri yemek, diğeri nefes borusuna kaçabiliyor. Nefes borusuna kaçan cisimler ölüme sebebiyet verebilir. Biz gastroenterologlar olarak beslenme yoluna kaçanlarla ilgileniyoruz. Bu işlemi yaparken endoskopi aletini kullanarak ameliyatsız olarak çıkarmaya çalışıyoruz. Tabii bu tarz kazalar maalesef toplumumuzda çok yaygın. Özellikle beş yaşından küçük çocuklara karşı ailelerin çok dikkatli olması lazım. Biz bebeklerde bile çok sık yabancı cisim yutmalarını görüyoruz. Bebeklerin üzerine iliştirilen çengelli iğne büyük problem oluşturuyor. Çengelli iğne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaştık. Biraz daha büyük çocuklarda madeni paralar en sık karşılaştığımız yabancı cisimlerden bir tanesi. Çocuk eliyle ağzına götürebileceği cisimleri yutulabilir” dedi.

ANNE BABALAR DİKKAT

“Yutulan yabancı cisimlerde hiç istemediğimiz sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olması gerekir" diyen Demirören, anne babaya çok iş düştüğünü söyledi.

Demirören, "Ama çocukların evde ablası, ağabeyi ya da başka bir bakanı varsa onlar da önemli. Böyle bir işlem olduğunda da herhangi bir gıda almadan hastaneye getirilmesi gerekir. Kolye parçaları, anahtarlık, iğne, toplu iğne, çengelli iğne, dikiş iğneleri gibi maddelerin bir kısmı çıkartılırken, bazıları ameliyat gerektiriyor” diye konuştu.

İHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:30 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.