Çocukları severken yanlış mesaj vermeyin

Aile fertlerinin, çocuklarıyla yakınlık kurarken yaptıkları bazı hareketlerde istenmeyen sonuçlar ve yanlış algılar söz konusu olabiliyor. Çocuklarınızı severken yanlış mesaj vermeyin.

Aile fertlerinin, çocuklarıyla yakınlık kurarken yaptıkları bazı hareketlerde istenmeyen sonuçlar ve yanlış algılar söz konusu olabiliyor. Çocuklarınızı severken yanlış mesaj vermeyin.

Uzmanlar, bir çocuğun kimlik gelişiminde anne ve babanın varlığı, onların bir konu hakkındaki bakış açıları ile duruş ve tepkilerinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Bir çocuğun doğru ve yanlışları, sınırlarını ve sınırlarını korumayı yine ailesinden öğreneceği belirtiliyor. Babaların kızlarını dudaklarından öpmelerinin yadırgandığı ve doğal kabul edildiği ülkeler bulunsa da, bizim kültürümüzde bunların tepki gördüğü ve doğru bulunmadığı belirtiliyor. Erişkin ve Çocuk Psikiyatrileri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nüket İşiten, “Böyle bir davranış çocuk küçükken fazla yadırganmasa da, bu durum belirli yaştan sonra tepki topluyor” diyor. Normal kavramının toplumdan topluma değiştiğine dikkat çeken İşiten, bazı toplumlarda küçük bir çocukta sevimli görülen davranışın büyüyünce tepki çektiğini söylüyor.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

CİNSEL KİMLİK 3-5 YAŞ

Cinsel kimliğin kazanıldığı dönem; 3 5 yaş arası olup o dönemde cinsel kimlik, “Oedipus kompleksi” denilen süreç çözümlenerek yapılandırılıyor. Kız çocukların babaya, erkek çocuklarının ise anneye aktarımları olsa da, bu bilinen aşktan daha farklı değerlendiriliyor. Bunun, kişinin kendi cinsel kimliğinin karşı cinse, “aynalama” yapılarak kazanılma süreci olduğu belirtiliyor. Bu süreç sağlıklı atlatılamadığında, kişide bu döneme ilişkin takıntılar kalıyor. Psikolojik açıdan her gelişimsel dönemin kendine özgü ve çözümlenmesi gereken çatışmaları bulunuyor. Bireyin bunları sırasıyla ve aşamalı olarak yaşamasının, bir dönem yaşanan sorunun kendisinden sonra gelen dönemin daha rahat atlatılmasına neden olduğu belirtiliyor.

ÇOCUK İSTİSMARA AÇIK OLMAMALI

CİNSEL kimliğin kazanıldığı dönemde, bu kimliğe yönelik aşırı vurgulamaların yapılması doğru bulunmuyor. “Arslan oğlum göster bakalım pipini” türü cümleler kurmak ve bazı yörelerde çocuğu severken cinsel ima, şaka ya da korkutmalarda bulunmak gibi. Tamamen yok saymak ve inkâr etmek de yanlış görülüyor. Her çocuğu, yaşına ve cinsel kimliğine uygun giydirmek ve davranmak gerekiyor. Bunun yanında vücudun “özel bölgeleri” olduğunun vurgulanması da büyük önem taşıyor. Çocuğa; özel bölgelere bakmanın, dokunmanın ve öpmenin her yerde herkesle olamayacağının öğretilmesi ve özel kavramından anlaşılması gerekenin açıklanması gerekiyor. Böylece çocuk hem kendi bedenine ve kimliğine saygı duyup sahiplenmeyi hem de kendini korumayı öğreniyor. Aksi halde bu değerlerin oluşmadığı, oluşsa bile zedelenebileceği belirtiliyor. Dr. Nüket İşiten, bu eğitimi almayan çocukların istismara açık hale geleceklerini söylüyor.

‘BABALAR, KIZLARINI DUDAKTAN ÖPMEMELİ’

“Bir kız çocuğunun babasıyla öpüşmesi bu çocuğun kafasını karıştırır mı” sorusuna, “Evet” yanıtını veren Nüket İşiten, bunun uygun bir ilişki ya da sevgi gösterme biçimi olmadığını söylüyor ve “Anne babalara önerim, mevsimleri mevsiminde yaşadıkları gibi dönemleri de o dönemde yaşayıp bitirmeleridir” diyor. Davranışlarda uçlara kayılmamasının en önemli mesaj olduğu belirtiliyor. Çocuğu bir konuda aşırı derecede korkutmak kadar gereksiz cesaret vermekten de kaçınılması gerekiyor. HABERTÜRK


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Eylül 2021Yayınlanma Tarihi:03 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.