Çocukları bunlardan koruyun

Çocukların bayramlarda eğlence amaçlı alarak patlattıkları torpil, roket ve mantarlar gözde körlüğe neden oluyor.Çocukların bayramlarda eğlence amaçlı alarak patlattıkları torpil, roket ve mantarlar gözde körlüğe neden oluyor. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp  Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Karabaş,  “Göz içine kimyasal reaksiyonlar oluşturan mantar ve torpil gibi yabancı  cisimler girdiği zaman, görme yeteneğinin, hatta göz kaybına neden olabilen  sonuçlar ortaya çıkabiliyor” dedi. Karabaş, bayramlarda eğlence amaçlı  kullanılan “roket”, “torpil” ve “mantarların” çocukların göz sağlıklarını  tehdit ettiğini belirterek, son 5 yılda gözüne bu maddelerden isabet eden çok  sayıda çocuğun kendilerine müracaat ettiğini söyledi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Bu çocukların bir çoğunun görmelerinde ya kalıcı hasarlar oluştuğunu ya  da gözlerini kaybettiğini dile getiren Karabaş, yılda ortalama 3 çocuğun gözünde  hastanede yatmayı gerektirecek bir travmayla geldiğini anlattı. Karabaş, bölgedeki diğer hastanelere giden söz konusu travma sayısının da  rakama eklendiğinde sayıda artış gözlendiğini ifade ederek, “Hiçbir faydası  olmayan bu patlayıcılar gözde büyük zararlara neden oluyor. O nedenle mümkünse  satışının yasaklanmasına ya da çocuklara ulaşmasının engellemesi gerektiğini  ifade ediyoruz. Yaralanmaların bir kısmını tedavi edebiliyoruz. Göze kimyasal  reaksiyonlar oluşturan 'Mantar' ve 'Torpil' gibi yabancı cisimler girdiği zaman,  görme yeteneğinin hatta gözün kaybına neden olabilen sonuçlar ortaya  çıkabiliyor” şeklinde konuştu. Karabaş, bu maddelerin reaksiyonlarından olayla ilgisi olmayan çocukların  da zarar gördüğünü dile getirerek, patlatılan mantarın sokaktaki herhangi bir  çocuğun gözüne isabet edebileceğini ifade etti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:26 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.